Ev işçileri: Sadaka değil hakkımızı istiyoruz
16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy'de eylem yapan İMECE Ev İşçileri Sendikası, taleplerini sıraladı. Ayrıcalık, sadaka değil haklarını istediklerini kaydeden ev işçileri, tüm ev işçilerine seslendi ve birlikte mücadeleye çağırdı.
İMECE Ev İşçileri Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı. "16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günümüz kutlu olsun. Yemek, sigorta, emeklilik hakkımızı istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde; "Yaşasın ev işçilerinin sendikası", "Ev işi iş, ev işçisi işçidir", "Kül kedisi değil ev işçiyiz" yazılı dövizler taşındı.
Basın metnini okuyan Zeynep Güzel, 16 Haziran'ın tarihini hatırlattı. Güzel 16 Haziran 2011 tarihinde IL O(Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından "Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi"nin kabul edildiğini aynı zamanda 16 Haziran'ın "Dünya Ev İşçileri Günü" olarak kutlanmasına karar verildiğini kaydetti.
İMECE'nin yaklaşık 21 yıldır ev içi emeğin görünmesi için mücadele yürüttüğünü belirten Güzel, "İmece Ev İşçileri Sendikası'nı kurmak bile bir mücadele ile oldu. Bir avuç ev işçisinin yürüttüğü uzun ve zorlu mücadelenin ardından 2013 yılında resmen kurulabildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından büyük uğraşlardan sonra tanındı. Avrupa'nın ilk resmi ev işçileri sendikası oldu. Sendikamız bununla da kalmadı, Uluslararası Dünya Ev İşçileri Federasyonu'nun üyesi oldu. Ev işçilerinin kendi hakları için, adil, eşit, güvenceli bir yaşam ve çalışma için başlattığı bu mücadele görmezden gelinerek, ev işçilerinin talepleri nedir diye bakma tenezzülü göstermeyen, çalışma koşullarına dair en ufak bir bilgisi olmayan bir grup insan sosyal medya üzerinden ev işçilerinin haklarına dair söylemler geliştiriyor" dedi.
Kimseden sadaka veya merhamet değil haklarını istediklerini kaydeden Güzel, "Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz. Biz ev işçileri çalıştığımız evlerde çoğumuz sigortasız ve günlük ücretle veya aylık gittiğimizde bir kuru maaşla çalıştırılıyoruz ve birçok hakkımız verilmiyor. Bu süreçte; camdan düşerek hayatını kaybeden onlarca ev işçisi arkadaşın olduğuna tanık olduk, hayatını sakatlanarak devam ettirmek zorunda olan arkadaşlarımız oldu ve pek çoğumuz menüsküs, bel fıtığı, astım, alerji gibi çok çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamaya devam ediyoruz. Ev işçileri olarak genellikle kayıt-dışı çalıştırıldığımızdan emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından ve kriz dönemlerinde işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümlerden yararlanamıyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Güzel, İMECE'nin taleplerini şöyle sıraladı.
🔹"Ev emeği görünmeyen bir emek olduğu için ev işçilerinin emeği de değersiz.
🔹 Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz!
🔹Yemek, sigorta ve emeklilik haklarımızı istiyoruz!
🔹Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın!
🔹ILO C-189 Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi ivedilikle İmzalansın!
🔹Biz eve gelen kadın veya yardımcı değil, ev işçisiyiz.
🔹Biz sadaka istemiyoruz, haklarımızı istiyoruz.
🔹Saygı görmek istiyoruz.
🔹Ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz.
🔹Emeğimizin yok sayılmasına karşı çıkıyoruz. Sigortalı, güvenceli çalışmak istiyoruz.
🔹Ev olan iş yerlerinde can güvenliği, iş güvenliği istiyoruz. Zararlı kimyasallara maruz kalmak istemiyoruz. Uzun iş saatlerini, keyfiyeti, belirsiz, tanımsız işleri reddediyoruz.
🔹Mobbinge, tacize, tecavüze karşı duruyoruz.
🔹İnsana yakışır iş, ücret, güven, güvenceli hakkımızı arıyoruz.
🔹Göçmen Ev işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmelidir."
Güzel sözlerini tüm ev işçilerine örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısyal sonlandırdı.