22 Eylül 2024 Pazar

Ev hapsi verilen gazeteciler: Özgür basın susturulamaz

İzmir'de 4 gündür gözaltında tutulan ve savcılık tarafından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen gazetecilerden 4'üne ev hapsi verildi, 2 gazeteci ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Adliye önünde gazetecileri karşılayan kitle "Özgür basın susturulamaz" sloganını attı. Gazetecilerin bir itirafçının yalan beyanları ve yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenildi.

İzmir'de 13 Şubat sabahı ev baskınında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar Muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İzmir Bayraklı Adliyesi Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde ifade veren gazetecilere, soruşturma dosyasına temel oluşturan itirafçı Buse Aslan'ın beyanlarının yanı sıra yaptıkları haberler ve haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri suçlama konusu yapıldı. "Örgüt üyeliği" iddiaları yöneltilen gazeteciler, gazetecilik faaliyetlerinin suçlama konusu yapılamayacağına dikkat çekti.

4 GAZETECİYE EV HAPSİ
İfadelerinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Delal Akyüz, Melike Aydın, Tolga Güney ve Fatma Funda Akbulut hakkında ev hapsi kararı verirken, Semra Turan ve Cihan Başakçıoğlu'nu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adliyeden bırakılan gazetecileri karşılayan kitle "Özgür basın susturulamaz" sloganını attı.

'HABERLERİMİZ SUÇLAMA KONUSU YAPILDI'
Burada konuşan gazeteci Semra Turan, dört gündür bir hukuksuzluğa imza atıldığını vurgulayarak, uydurma gerekçelerle soruşturma dosyası hazırlandığını belirtti. Turan, "Yaptığımız ekoloji haberleri, 8 Mart Kadınlar Günü'ne dair yaptığımız haberler ama en uç olan ise otizmli bir çocuğa istismar davasını takip etmemiz bile soruşturma konusu olmuş. Kürt sorununun çözümüne dair yapmış olduğumuz haberler soruldu. Bu ülkede yaşananları yazıyoruz. Yazmamızdan kaynaklı da gözaltılar, tutuklamalara tabi tutuluyoruz. Özellikle ajanslarımız kriminalize edilmeye çalışılıyor" dedi.

'GAZETECİLİK YARGILANIYOR'
Gazeteciliğin yargılandığını ifade eden Turan, "Özellikle Kürt basını üzerinde çok ciddi bir baskı var. Kürt gazeteciler bu ülkenin gerçek sorunlarına ışık tutuyor. Bunu defalarca dile getirdik. Ape Musalardan almış olduğumuz mirası bugünlere kadar taşıyoruz. Burada bir kez daha söylüyoruz. Özgür basını yıldıramayacaklar. Özgür basın susturulamaz. Biji çapemeniye azad! Yaşasın Kürt gazetecilerin direnişi" diye konuştu.