22 Eylül 2024 Pazar

ESP'lilerin 'sakıncalı' oldukları iddiasıyla Erzincan'a girişi engellendi

Erzincan'a girmeleri engellenenen sosyalistler adına konuşan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, "Doğamıza bu kadar zarar vermiş bir şirket sakıncalı değil ama bizler sakıncalı ilan edildik" dedi. Taşkıran, madenin derhal kapatılması için mücadeleyi sürdüreceklerini ekledi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri sabah erken saatlerde Dersim'den Erzincan'a gitmek istedi. Aralaranda ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve yerine kayyum atanan Peri Belediye Eşbşakanı Orhan Çelebi'nin yer aldığı heyetin gerek Tunceli Valiliği gerek de Erzincan Valiliği'nin yasağı gerekçe gösterilerek "sakıncalı" oldukları iddiasıyla kente girişi engellendi.

Kısa bir açıklama yapan sosyalistler asıl sakıncalı olanın doğayı ve emeği sömüren sermayedarlar olduğunun altını çizdi.

ÇELEBİ: BİR YIL ÖNCE BU KATLİAMA İLİŞKİN UYARMIŞTIK
Yerine kayyum atanan Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, İliç'te dün öğle saatlerinde gerçekleşen göçüğü hatırlattı. Erzincan'ın giriş çıkışlarının kapatıdığını, "sakıncalı" olduğu iddiasıyla araçların, insanların kente alınmadığını belirten Çelebi, "Bir yıl önce İliç'e gidip orada bu katliamın gelebileceğine dikkat çekmiştik. Siyanür havuzundaki sızmanın çevreye, nehire verdiği zararlardan kaynaklı böylesi büyük bir katliam yaşanabileceğini, bundan dolayı derhal maden şirketine verilen ruhsatın iptal edilmesini ve katliamın önlenmesini istedik" hatırlatması yaptı.

Bu taleplere iktidarın sessiz kaldığı gibi maden yatağının genişlemesi için yeni izinler vererek sahayı genişlettiğini söyleyen Çelebi, "Bu çalışmanın sonucu da dün yaşanan büyük katliam, insanlık dramı; ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Topraklarımızın, doğamızın şirketlerin madenciliğine peşkeş çekilmesine son verilmesini istiyoruz. Doğamızın ve topraklarımızın korunmasını istiyoruz. Yetkilileri yeni katliamlar olmaması için uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

TAŞKIRAN: DOĞAMIZI KATLEDEN ANAGOLD DEĞİL BİZ SAKINCALIYIZ
ESP Eş Genel Başkanı Beycan Taşkıran da İliç'de yaşanan ekokırımı görmek, anlamak ve doğanın ve halkın acısını görebilmek için Dersim'e gitmek istediklerini dile getirdi. "Erzincan'da üç, Dersim'de bir arama noktasından geçemedik" diyen Taşkıran, şöyle devam etti:

"Doğamıza bu kadar zarar vermiş bir şirket sakıncalı değil ama bizler sakıncalı ilan edildik. 'Biz yüz milyon dolarlık yatırım yaptık, dört milyar dolarlık kar elde ettik' diyen Anagold firmasının ceo'su sakıncalı değil ama biz sakıncalıyız. Buraya gelmek isteyen ekolojistler sakıncalı, kentte bulunan noktaya gitmek isteyen DEM Partililer sakıncalı. Toprağımıza, suyumuza, coğrafyamıza zarar verilmesine; insan kırımına, doğa kıyımına karşı mücadele edenler sakıncalı ilan ediliyor. Uluslararası tekeller ve yerli işbirlikçileri koruma altına alınmış durumda. Bunu kabul etmiyoruz. Anagold firmasının hızla kapatılmasını talep ediyoruz. Burada yaşanan gerçeklerin açıklanmasını istiyoruz. Bize gelen bilgiler de durumun çok korkunç ve vahim olduğunu gösteriyor. Açıklananla yaşanan gerçeklik arasında ciddi farklılıklar var. Bu katliamın sonuçlarıyla açıklanması ve bu sonuçların engellenmesi için mücadele edeceğiz."