1 Ekim 2024 Salı

ESP: Sömürgeci işgale geçit vermeyelim

Türk devleti ve KDP işbirliğiyle Zap, Metîna ve Avaşîn bölgesine yönelik başlatılan işgal saldırısına tepki gösteren ESP MYK'sı, "Adil ve özgür bir yaşamdan yana olan tüm emekçi sol güçlere işgal saldırısı karşısında sessiz kalmamaya ve Kürt halkının onurlu direnişi etrafına birleşmeye çağırıyoruz" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yazılı açıklama yaparak, Türk devleti-KDP işbirliğiyle Zap, Metîna ve Avaşîn bölgesine yönelik başlatılan işgal girişimine sessiz kalmama, Kürt halkının onurlu direnişe etrafından birleşme çağrısında bulundu.

İşgal girişiminin Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında yaşayan ezilen halkların geleceğini ipotek altına alma amacı güttüğü vurgulanan açıklamada, bu saldırıyla Kürt halkının eşit, özgür yaşam mücadelesinin hedeflendiği belirtildi.

STRATEJİK SALDIRI
İşgal girişimi saldırının Türk burjuva devletinin sömürgeci, yayılmacı karakterini bir kez daha ortaya koyduğu belirtilen ESP MYK açıklamasında, "Saldırı 'alışılageldik' bir askeri operasyon değildir. Çok yönlü, çok amaçlıdır. Ömrünü tamamlamış, yıllardır sürdürülen devlet terörüne rağmen başta Kürt halkı olmak üzere, işçi sınıfı ve ezilenler karşısında sonuç alamayan faşist şeflik rejiminin bu kez kesin sonuç almaya dönük stratejik saldırı dalgasının başlangıcıdır. Sonuç aldığı oranda Güney Kürdistan'a ve giderek Rojava'ya yayılacak yeni işgal saldırılarının önü açılacaktır. Bu saldırı konsepti, saray rejimi şahsında yıkılmaya yüz tutmuş sömürgeci, faşist rejimi savaş ve işgal yoluyla ayakta tutma hamlesidir" denildi.

'SAVAŞIN TÜM YÜKÜ İŞÇİ SINIFINA YÜKLENECEK'
İşgal harekatının, son aylarda öfkesi açığa çıkan, ekonomik krizin sonuçlarına itiraz eden, fiili grev ve direnişlerle harekete geçerek patronlara başkaldıran Türkiye işçi sınıfının uyanan bilincini şovenizmle, milliyetçilikle zehirleme amacı taşıdığı kaydedilen açıklamada, "Zamlara, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet içinde yaşamaya karşı sesini yükselten farklı ulusal kimliklerden milyonlarca emekçinin mücadelesinin birleşik temelinin dinamitlenmesidir. Gelişen işçi sınıfı mücadelesinin önüne set çekilmesidir. Kürt halkının özgür yaşam mücadelesini boğmaya dönük bu sömürgeci işgal saldırısı, işçilerin sefaletini derinleştirip, kapitalist krizin, ekonomik sömürünün üstünü örtecektir. Karşı çıkmadığı oranda savaşın tüm yükü işçi sınıfına yüklenecektir" ifadelerine yer verildi.

'BURJUVA MUHALEFET AKP-MHP'NİN ARKASINA DİZİLDİ'
İktidarı ve muhalefetiyle Türk burjuvazisinin Kürt düşmanı ve sömürgeci devlet aklının hizmetinde olduğu vurgulanan ESP MYK açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Daha dün Amed'den sahte kardeşlik mesajları veren CHP'sinden İYİP'ine, AKP'ye karşıt olduğunu iddia eden DEVA'sından Gelecek Partisi'ne kadar tüm burjuva partiler işgal siyasetinde faşist şeflik rejiminin, AKP-MHP faşizminin arkasına dizilmişlerdir. Bunların Kürt halk düşmanlığı, aynı zamanda işçi-emekçi Türk düşmanlığıdır. Her ulusal kimlikten ve inançtan halklarımız başta CHP olmak üzere bu savaş ve sömürü partilerinin halk düşmanı yüzünü görmeli, AKP-MHP faşizmine olduğu kadar bu düzen partilerine de sesini yükseltmelidir."

'HALKLARIMIZ KDP LİDERLİĞİNİN İHANETİNİ UNUTMAYACAK' 
Türk devletiyle işbirliği yapan KDP'nin Kürt halkının kanın dökülmesinden birinci derece sorumlu olduğuna dikkat çekilen ESP açıklamasında, burjuvanın Kürt'ü, Türk'ü olmadığı, hangi ulustan olursa olsun burjuvazinin halk düşmanı, sömürücü olduğu kaydedildi. İşbirlikçi KDP'nin işgal harekatına aktif ortaklığıyla dört parçadaki milyonlarca Kürt emekçisini karşısına aldığı, Acem, Türk ve Arap işçi sınıfına cephe alarak kaderini sömürgeci Türk burjuvazisiyle ortaklaştırdığı belirtilen açıklamada, "Kürt halkı başta gelmek üzere halklarımız KDP liderliğinin bu ihanetini unutmayacaktır" diye vurgulandı.

'TÜRK BURJUVAZİSİ SÖMÜRGECİDİR, İŞGALCİDİR'
ESP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Ukrayna-Rusya savaşında 'barış güvercini' kesilen, Rusya'nın savaş ve işgal politikalarına itiraz eden faşist şeflik rejiminin gerçek kimliği budur. Türk burjuvazisi sömürgecidir, işgalcidir. Onun barış çağrıları sahtekarca, ikiyüzlüce bir hamasetten ibarettir.

"Tüm ulusal kimliklerden emekçiler Kürt halkımızın boğazına geçirilmek istenen bu ilmiğe karşı çıkmalıdır. Kürt halkı karşısında birleşen burjuva sınıfa karşı Türkiye ve Kürdistan işçi sınıfı da birleşmeli, işgal politikalarına hayır demeli, geçit vermemelidir.

'KÜRT HALKININ DİRENİŞİ ETRAFINDA BİRLEŞELİM'
"Adil ve özgür bir yaşamdan yana olan tüm emekçi sol güçlere işgal saldırısı karşısında sessiz kalmamaya ve Kürt halkının onurlu direnişi etrafına birleşmeye çağırıyoruz. Kahrolsun sömürgecilik, yaşasın özgürlük!"