30 Eylül 2024 Pazartesi

ESP: Madımak için adalet, birleşik mücadele ile sağlanacaktır

Sivas katliamıyla ilgili açıklama yapan ESP, "Sivas'ın hesabını sormak demokratik Alevi hareketinin ve Alevi halkımızın faşist saray diktatörlüğüne karşı birleşik mücadeleye daha aktif katılması ile mümkün olacaktır. 27 yıldır yanan Madımak için adalet, faşizme karşı Zülfikar'ı kuşanarak sağlanacaktır" dedi.

Sivas katliamının 27. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Ezilenlerin Sosyalist Partisi, "Sivas: 27 yıldır sönmeyen bir ateş" dedi. "27 yıl önce tarih, bir kez daha ezilen halkların katliamına tanıklık etti" diyen ESP, "Anadolu'daki Alevi halklarının direniş sembolü olan Pir Sultan Abdal etkinliklerini kana bulayan devlet, faşist çeteleri ile 33 aydın, sanatçı ve akademisyeni Madımak'ta diri diri yaktı. 33 yürek, asker ve polis kontrolünde katledildi" ifadelerini kullandı.

"Sivas katliamı Alevilere karşı yapılan ilk katliam değildi. Cumhuriyet tarihinde sayısız kez katliama uğrayan, Çorum'da Maraş'ta kontra çeteler tarafından katledilen, devletin Sünni İslam inancı karşısında katli vacip sayılan Alevi halkımız kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden benzer saldırıların hedefi oldu. Sivas, "Tek din, tek dil" anlayışı üzerine kurulan devlet ideolojisinin farklı inanç, kültür ve uluslara dönük inkar, imha ve asimilasyon politikalarının en kanlı katliamlarından biri olarak tarihin karakaplı sayfalarının arasındaki yerini aldı" denilen ESP açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

'BİR ÖLÜR BİN GELİRİZ'
"Göstermelik mahkemelerde tetikçilerini aklayan devlet, 'zaman aşımı' gibi ile katliamdaki rolünü unutturmaya çalışıyor. Kendinden önceki iktidarların insanlığa karşı işlediği suçları devralıp, Suruç'ta, Ankara'da Garda, Amed'de katliamlarla elindeki kanı kurutmayan AKP, Sivas katliamının sorumlularını, avukatlarını, faşist iktidarının ortağı yapıyor. Yönetememe krizini gözaltı ve işkence saldırıları ile bertaraf etmeye çalışan politik İslamcı faşist şef, sol-sosyalist-ilerici kim varsa biat ettirmeye çalışıyor. Kürt halkı üzerinden sürdürdüğü savaş politikalarıyla, kin ve nefretle ayrıştırarak halklarımızı yönetmeye çalışan AKP, 72 millete aynı gözle bakmayı öğütleyen Alevi inancını ve Alevileri yok etmeye çalışıyor. Sivas katliamı aynı yıllarda büyüyen Kürt özgürlük mücadelesi ile yükselen demokratik Alevi hareketinin birleşmesini engellemeye dönük bir katliamdır. Tam da bu nedenle 27 yıldır Sivas için adalet isteyenlerin talebi yeni saldırılarla cevaplanıyor. Bütün bu katliamlara ve adaletsizliklere karşı Alevi halkımız kimliklerini savunmaktan geri durmuyor. 'Bir ölürüz bin geliriz' diyen Pir Sultan Abdal yolundan gidenleri kanla baskıyla ateşle baş eğdiremeyenler, bundan sonra da baş eğdiremeyecekler."

"Dersim, Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarıyla yüzleşilmeden, halklarımızın ne bugünü ne de geleceği güvencede olamaz. Kürt halkının, Alevilerin, kadınların, gençlerin kanı ile varolan bu düzen yıkılmadan adalete susayan bu topraklara adalet gelmeyecektir. Bu diktatörlüğü yıkmak ancak tarihler boyunca bu rejimin zulmüne uğramış Kürt ve Alevi halklarımızın özgürlük mücadelesinde yan yana saf tutmaları ile mümkün olacaktır. Sivas'ın hesabını sormak demokratik Alevi hareketinin ve Alevi halkımızın faşist saray diktatörlüğüne karşı birleşik mücadeleye daha aktif katılması ile mümkün olacaktır. 27 yıldır yanan Madımak için adalet, faşizme karşı Zülfikar'ı kuşanarak sağlanacaktır" denilen ESP açıklamasında, "Sivas'ın katili Saray devleti!", "Sivas için adalet herkes için adalet!" ifadelerine yer verildi.