1 Ekim 2024 Salı

ESP Kürdistan: Kürt Dil Bayramı kutlu olsun

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan ESP Kürdistan, dil mücadelesinin aynı zamanda bir varlık mücadelesi olduğunun altını çizdi ve "Dilimizi koruyarak yaşatacağız" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı. 

Hawar Dergisi'nin 15 Mayıs 1932'de Celadet Mîr Bedirxan yönetiminde yayın hayatına başlamasının üzerinden 90 yıl geçtiği hatırlatılan Kürtçe ve Türkçe açıklamada, Latin alfabesiyle çıkarılan Hawar'ın, Kürt dili tarihinde bir milat ve köşe taşı olduğu da belirtildi. "Kültürden edebiyata, dilimize muazzam katkıları olmuştur" denilen açıklamada, 2006'dan bu yana da derginin yayına başladığı tarih olan 15 Mayıs'ın, Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığı kaydedildi. 

ESP Kürdistan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu 90 yıl, aynı zamanda dilimiz üzerinde yoğun baskı ve asimilasyon politikalarının hayata geçirildiği yıllar oldu. Yasaklandı, engellendi, yok sayıldı. Ezgilerimiz, türkülerimiz bile yasaklandı, işkence sebebi sayıldı. Daha dün Kürt sanatçıların işkenceyle gözaltına alınmasına tanık olduk. Yani bir asır sonra da tablo değişmemiştir. Sömürgeci anlayış ve politikalar, anadilimize baskı ve düşmanlık bugün de yoğun ve sistematik biçimde sürdürülmektedir.

Anadilimiz üzerindeki bu baskı, asimilasyon, bu sömürgeci faşist politikalar elbette sebepsiz değildir. Böylelikle halkımız tarihsiz, belleksiz kılınmak isteniyor. Çünkü biliniyor, bir halk diliyle vardır. Tam da bu yüzden dil mücadelesi aynı zamanda bir varlık mücadelesi olduğu için dilimize sahip çıkacağız. Dilimizi koruyacak ve yaşatacağız."