22 Eylül 2024 Pazar

ESP Kürdistan: Cejna Êzî pîroz be

ESP Kürdistan, "Sosyalist yurtseverler olarak Êzidî halkımızın Êzî Bayramı'nı kutluyor ve bu vesileyle bölge halklarını Êzidîlerle dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, Êzîdî toplumunun Êzî Bayramını kutlayan açıklama yaptı.
 
ESP, "Êzidî halkı her yıl 3 hafta boyunca 9 gün oruç tuttuktan sonra Êzî Bayramı'nı (Cejna Êzî) kutluyorlar. Oruç öncesinde kurbanlar kesilirken, oruç sırasında kan dökülmüyor, kötü söz söylenmiyor. Aralık ayının 13'ünden sonraki Cuma günü de 'Cejna Rojiyên Êzî' olarak kutlanıyor. Mezarlarını ve birbirini ziyaret eden Êzidîler karşılıklı ikramlarda bulunuyorlar. Mezopotamya'nın en kadim halklarından biri olan Êzidîlerin Êzî Bayramı kutlu olsun" dedi.
 
Tüm inanç ve kültürler de bayramların özel bir yeri olduğunu ifade eden ESP Kürdistan açıklamanın devamında şunları kaydetti:
"Halkın kaynaşması ve toplumsal ritüeller yolu ile paylaşım ve dayanışmanın geliştirilmesinde bayramlar taşıyıcı bir rol üstlenmektedir. Ne yazık ki, sömürgeci devlet gelenekleri yalnızca egemen ulus bayramlarını kutlayıp teşvik ederek, inançsal ve kültürel asimilasyonu sürdürmektedir.
 
"Soykırım tehdidini yüzyıllardır bir giyotin gibi boyunlarında hisseden Êzidîler yalnızca bayramlarını değil bir halk olarak varlıklarını da korumak için insan üstü bir fedakarlıkla direniyorlar. Emperyalist güçlerin, DAİŞ barbarlarının ve sömürgeci bölge devletlerinin kıskacında olan Êzidîler öz yurtları Şengal başta olmak üzere sürgün edildikleri Avrupa ülkelerinde, Rusya, Gürcistan, Ermenistan, Suriye ve Türkiye'de inanç ve kültürlerine sahip çıkıyorlar. Yok sayılmaya inat bayramlarını kutluyorlar.
 
"Ortadoğu'da bayramlar halkların kardeşliğini pekiştirdiği, barışa ve geleceğe olan ümitlerin tazelendiği günlerdir. Êzidîlerin Êzî Bayramı'nı kutlamak bölge halklarının kardeşlik hukukunun bir gereğidir. DAİŞ'in soykırım girişimlerine ve rehine politikalarına; Barzani çizgisinin ihanetçi pratiklerine ve saray rejiminin işgal ve saldırı tehditlerine karşı Êzidîler ile dayanışmayı yükseltmek sömürgeciliğe karşı halkların birleşik mücadelesinin bir gereğidir.
 
"Sosyalist yurtseverler olarak Êzidî halkımızın Êzî Bayramı'nı kutluyor ve bu vesileyle bölge halklarını Êzidîlerle dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz."