1 Ekim 2024 Salı

ESP Kürdistan: Adil, onurlu, demokratik barış

1 Eylül dolayısıyla açıklama yayımlayan ESP Kürdistan, "İnkarcı, sömürgeci Türk devletinin yıllardır Kürt halkına karşı sürdürdüğü kirli savaşa karşı, sosyalist yurtseverler olarak adil, onurlu, demokratik barış diyoruz" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 

"İnkara, sömürgeciliğe ve savaşa karşı adil, onurlu, demokratik barış" başlıklı açıklamada, dünya emperyalizminin kendi  ekonomik, siyasi  ve askeri  çıkarlarını ve varlığını sürdürmek  için saldırganlığını artırarak sürdürdüğü vurgulandı.

Sömürgeci Türk devletinin de, Kürdistan'da, kirli savaşı yaygınlaştırarak halklara yeni acılar yaşatmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Saray faşizmi yeni dönem politik hattını, içerde dışarda savaş ve yayılmacı siyaset tarzıyla belirlemektedir.  Rojava, Güney Kürdistan, Libya ya karşı sürdürdüğü savaşı bugün de Yunanistan'a karşı başlatmak istiyor.

"Faşist şeflik rejiminin ezilen halklarımıza dönük saldırganlığını, Kürt halkına yönelik sömürgeci ve inkarcı siyasetinden bağımsız düşünemeyiz.  Türk devletinin Sömürgeci ve İnkarcı siyaseti ezilen halklarımızı kutuplaştırmakta, derin acılar ve travmalar yaşatmaktadır.

"Ezilenlerin demokratik talepleri baskı, zorbalık,  gözdağı ve tutuklamalarla yanıtlanmaktadır.  Kürt halkının bugüne kadar  bedeller ödeyerek kazandığı bütün demokratik kazanımları  bir bir gasp edilmekte, dili, kimliği ve varlığı yok sayılmakta. Seçimlerde geri alınan belediyelere kayyumlar atandı. Halklarımızın iradesi dünyanın gözü önünde gasp edildi.

"Tüm haksız savaşlar göstermiştir ki, savaş, ölüm, yıkım, yoksulluk ve gözyaşı demektir.  Dünya halkları barış ve kardeşlik içinde yaşamak istiyor. Yoksul halkların emperyalist savaşlar için ölüme göndereceği çocukları yoktur. Bu savaşlar ezilen milyonların savaşı değil, işgalci sömürgeci ve katliamcı siyasette  ısrar eden emperyalizmin ve Kürt halkına savaş açan Türk faşist sömürgeciliğin savaşıdır.

"Dünyada Milyonlarca işçi ve emekçi açlık sınırında yaşarken, intiharın eşiğindeyken, sömürgeci devletler silahlanmaya ve kirli savaşa daha fazla bütçe ayırıyorlar. Türkiye de Dünyada en fazla silahlanmaya bütçe ayıran ülkeler sıralamasında 5. Sırayı almış durumda.

"İnkarcı, sömürgeci Türk devletinin yıllardır Kürt halkına karşı sürdürdüğü kirli savaşa karşı, sosyalist yurtseverler olarak adil, onurlu, demokratik barış diyoruz.

"AKP-MHP iktidarının savaş çığırtkanlığına  karşı 1 Eylül dünya barış gününde alanlarda olalım. AKP faşist sömürgeci, inkarcı iktidarın asimilasyoncu siyasetine karşı, tüm ezilenleri eşit ve özgür bir yaşam için 'adil onurlu demokratik barış' talebini alanlarda haykırmaya çağırıyoruz."