22 Eylül 2024 Pazar

ESP Karadeniz'de seçim politikasını anlattı: Burjuva partilere oy vermeyeceğiz

ESP, Samsun ve Rize'de, seçimlere ilişkin paneller düzenledi. "Yerel yönetimler ve devrimci politika" başlıklı panellerde sunum yapan ESP MYK üyesi Ebru Yiğit, diktatörün seçimlerle gitmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti, işçi ve emekçilerin, ezilenlerin, kadınların burjuva restorasyoncu bloğa yedeklenmesinin ortaya çıkardığı sonuçlara işaret etti. Yiğit, seçimlerde hiçbir burjuva adaya oy vermeyeceklerini, DEM Parti adayları etrafında çalışma yürüteceklerini açıkladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "Yerel yönetimler ve devrimci politika" başlığı altında paneller düzenlemeye devam ediyor. Hafta sonu Samsun ve Rize'de gerçekleştirilen panelerde sunum yapan ESP MYK üyesi Ebru Yiğit, işçi ve emekçilerin, kadınların, ezilenlerin 2023 seçimlerinde burjuva siyasete kanalize edilmesinin ortaya çıkardığı sonuçlardan ders alınması gerektiğini söyledi, 31 Mart yerel seçimlerinde burjuva adaylara destek verilmemesi gerektiğini söyledi. Aday gösterdiği her il ve ilçede DEM Parti etrafından seçim çalışması yürüteceklerini söyleyen Yiğit, burjuva adaylara oy vermeyeklerini açıkladı. 

Samsun'daki panel Atakum Belediyesi Halk Eğitim Merkezi Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen panele, aralarında SYKP, DEM Parti, Yeşil Sol Parti üye ve yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Rize'nin Fındıklı ilçesindeki Kazım Koyunca Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen panelde ESP Fındıklı Temsilsici Tugay Köse açılış konuşması yaptı. Mustafa Kemal'in talimatıyla 103. yıl önce Karadeniz'de katledilen Mustafa Suphi ve 14 yoldaşı için saygı duruşuyla başlayan panele, Sol Parti, CHP Kadın Meclisi, TİP üye ve yöneticilerinin yanı sıra Proleter Devrimci Duruş okurlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

YİĞİT: SEÇİMLER KİTLELERİN DEĞİŞİM İSTEKLERİNİ YANSITAMIYOR
Panellerde söz alan ESP MYK üyesi Ebru Yiğit, seçimlerin devletin tekçi yapısını korumanın, işçi ve emekçilerin, kadınların, ezilenlerin değişim umudunu söndürdüğü, mücadele azmini düzen içi kanallara akıttığını belirterek, yerel ve genel seçimlerin halkın sandığa giderek değişik isteklerini nicel olarak yansıttığı bir süreç olmadığını vurguladı.

'7 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINI HAZMEDEYEN AKP KATLİAMLARI DEVREYE KOYDU'
AKP döneminde tüm seçim süreçlerinin iktidarın oy çalması ve YSK gasbıyla sonuçlandığını hatırlatan Yiğit, "Bu süreçlerden en önemlisi ve yakın dönem tarihi bakımından en kanlı olan 7 Haziran seçimleri ayrı bir yerde durmaktadır. Çünkü 7 Haziran seçimlerinde Türkiye devrimci hareketi, Kürtler ve antifaşist örgütler yan yana gelerek HDP etrafında yeni bir yaşam umudu açığa çıkardı. Bu ezilenler, işçiler ve Kürtler bakımından umudunu, AKP'nin ise korkusunu büyüttü. Antifaşist, antisömürgeci, cins özgürlükçü bir birliktelik olarak ortaya çıkan ve kitlelerde karşılık bulan bu ittifaklık, devletin tekçi yapısı yani bekası bakımından bir tehditti. AKP, bu tehlikeyi gördü ve 7 Haziran zaferinin sonuçlarını hazmedemeyerek Suruç ve Ankara katliamları ile çöktürme siyasetini devreye koydu" diye ekledi.

'SALDIRILARA RAĞMEN SUSKUN BİR TOPLUM YARATAMADILAR'
Çöktürme siyasetinin amacının Türkiye devrimci hareketinin ilerici özneleri, antifaşist örgütleri ile Kürt özgürlük hareketi arasındaki ilişkiyi dinamitlemek, bu örgütlerin kitle bağlarını koparmak olduğuna dikkat çeken Yiğit, "Ancak tüm bu saldırılara ve faşist saldırganlığa rağmen sessiz, suskun, boyun eğmiş bir toplum yaratamadı" diye vurguladı.

14 Mayıs 2023 milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine HDP geleneğinin devamcı olan Yeşil Sol Parti bünyesinde girildiğini hatırlatan Yiğit, CHP ve Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayına verilen destekle işçi ve emekçilerin, ezilenlerih burjuva siyasetine kanalize edildiğini söyledi. Parlamenter sisteme geri dönüş propagandası ile oy isteyen burjuva restorasyoncu ittifakın sorunların kaynağını başkanlık sistemi olarak göstererek çözümü parlamenter sistemde aradığını belirten Yiğit, "Bu program değişim isteyen, söz-eylem-örgütlenme hakkı isteyen, kadın düşmanlığına karşı yaşam hakkı için mücadele eden, açlık ve yoksulluğun pençesinde sömürülen işçilere rejimi eleştirisi üzerinden parlamenter sistemin restorasyonunu işaret ediyordu. 'Güçlendirilmiş parlamenter sistemle, rejimi restore edip hakların, özgürlüklerin önünü açacağız' dediler ve kitleleri oy kullanan ve geçip köşesinde sonucu bekleyen bir edilgenlikle sınırlandırdılar" dedi.

'DİKTATÖRÜ SEÇİMLERLE GÖNDERMEK MÜMKÜN DEĞİL'
Mevcut konjonktürde diktatörü seçimlerle göndermek mümkün olmadığına vurgu yapan Yiğit sözlerini şöyle sürdürdü: "8 yıllık siyasi savaşımın bize en net olarak gösterdiği gerçek budur. Tek adamı göndermenin tek yolu seçim anını da kapsayan antifaşist bir halk iradesi açığa çıkartmaktır. Mayıs seçimlerinin ardından yeni bir seçim sürecine girmiş bulunuyoruz. İçinde bulunduğumuz süreçte sınıfların siyasal ve örgütlenme gücüne bağlı olarak yeni dizilimler ve saflaşmalar açığa çıkmakta, sınıfsal karaktere bağlı olarak tutumlar belirginleşmektedir. Hangi tarihsel kesitte yapılırsa yapılsın seçimlerin sonuçlarını; toplumsal ve siyasal güçlerin, kendi talepleri etrafında örgütlü bir irade açığa çıkartıp çıkartamamaları belirleyecektir. Seçimler sınıf mücadelesinin bir anıdır; ancak esas olan geniş kitlelerin örgütlenmesi ve faşizme karşı cepheleştirilmesinin başarılmasıdır. Kazanımları korumanın ve geliştirmenin güvencesi de bu olacaktır."

'BURJUVA ADAYLARA OY VERMEYECEĞİZ'
ESP MYK üyesi Ebru Yiğit, partisinin seçim tutumuna ilişkin de aktarımda bulundu. ESP'nin DEM Parti'nin seçimlere girdiği her şehir-ilçede tüm gücüyle, aktif biçimde çalışmalara katılacağını, kayyum saldırganlığına karşı belediyelerin yeniden kazanılması ve korunması için mücadele etmeye devam edeceğini söyleyen Yiğit, "Geçmişte olduğu gibi bu seçimde de burjuva adaylara oy vermeyeceğiz" diye vurguladı.

Yiğit, seçimlerde yerelde oluşacak ittifak arayışlarını takip edeceklerin, sosyal şoven karakterli hiçbir aday önerisine ve ittifak arayışına destek vermeyeceklerini de belirtti.

Samsun ve Rize'nin Fındıklı ilçesinde yapılan panellerde, Ebru Yiğit sunumunun ardından sorulara yanıt verdi.