1 Ekim 2024 Salı

ESP: Gezi'nin izinde birleşik antifaşist direnişi büyütelim

ESP, ezilenlerin onur ve özgürlük isyanı olan Gezi ayaklanmasının 9. yılında açıklama yaptı. Gezi şehitlerinin anıldığı açıklamada, Gezi tutsaklarına özgürlük talebi dile getirildi. Gezi'nin 9. yılında işçi sınıfı ve ezilenlerin umudu, egemenlerin ise korkulu rüyası olmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Gezi'nin izinde birleşik antifaşist direnişi büyütmeye" çağrısı yapıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu, Gezi ayaklanmasının 9. yılında yaptığı açıklamada, Gezi'nin iktidarın artan faşist baskılarına, doğa, kent ve insan yaşamına, kadın bedenine dönük saldırılara, hak gasplarına, farklı ulusal, cinsel, dinsel kimliklere geleceksizlik dayatılmasına, gençliğe yönelik politikalara, köleci yaşam dayatmasına karşı yükselen itiraz olduğunu belirtti. Gezi'yi AKP'nin faşist ve politik islamcı temelde toplumsal dönüşüme dayalı programına karşı gelişen birleşik antifaşist halk hareketi olarak tanımlayan ESP, "Yoksullar, işçiler-işsizler, kadınlar, gençler, LGBTİ+'lar, ekosistem mücadelesi verenler, farklı ulusal topluluklar-kimlikler, Kürtler, Aleviler, aydınlar Gezi'de, başta Taksim olmak üzere coğrafyamızın değişik kentlerinde Gezi direnişinin içindeydi" diye belirtti.

'GEZİ HALKIN EYLEMİYDİ'
Gezi'nin halkın eylemi olduğu, kitlesel, birleşik direnişle yaratıldığı kaydedilen açıklamada, "Dayanışma ve komün yaşamın inşası ile ruhu, hafızası oluştu. Şehitlerle tarihe yazıldı" denildi.

'İŞÇİ SINIFININ UMUDU, EGEMENLERİN KORKULU RÜYASI'
Gezi'nin 9. yılında işçi sınıfı ve ezilenlerin umudu, egemenlerin ise korkulu rüyası olmaya devam ettiği vurgulanan ESP MYK açıklamasında, "İşçi ve emekçilerin ekonomik ve sendikal hakları için mücadelesi, yoksulların insanca yaşam isyanı, kadınların sokakları terk etmeyen iradesi, kayyum rektöre karşı Boğaziçi'nde sergilenen direnişle yükselen öğrenci gençlik itirazı, Kürt halkının sömürgeci işgale karşı direnişi, sosyal-kültürel yaşam tarzına dönük müdahaleler karşısındaki aydın duruşu ve birleşik eylemler Gezi'den güç alıyor, yeni Gezi nüveleri biriktiriyor" diye kaydedildi.

'GEZİ DÜNÜMÜZ DEĞİL BİTMEYEN BİLİNCİMİZDİR'
ESP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Çünkü Gezi dünümüz değil, bitmeyen bilincimiz, eylemimiz! Bu yüzden faşist şeflik rejimi ezilenlerin yükselen her itirazında, her eyleminde Gezi'yi görüyor. Faşist şef Erdoğan yıkıcı gücün işçilerin ve ezilenlerin antifaşist mücadelesinde saklı olduğunun farkında ve bu yüzden Gezi kabusu onun yakasını bir türlü bırakmıyor. 9 yıldır değişik zeminlerde Gezi'yle, Gezi'nin özneleriyle hesaplaşmayı sürdürüyor. Taksim'e yaptırıp, Gezi'nin yıldönümünde adeta bir fetih havasında açtırdığı camiyle antifaşist isyan kabusundan uyanmaya; Gazi davasında verilen ceza ve tutuklama kararıyla ayaklanmayı cezalandırmaya, halkın devrimci eyleminden intikam almaya çalışıyor.

"Nafile! Faşizme karşı her kesimden süren politik özgürlük mücadelesinin yeni toplumsal patlamaları, isyanları mayalayacak bilincinde, birleşme potasında Gezi ruhu, eylemi sürüyor. Bu eylem; Cumartesi oturumuna kapatılan Galatasaray Meydanı'ndaki yasağı kırıp atmakta, 15-16 Haziran'ı süren işçi direnişleri ile güncellemekte sürecek; kadın özgürlük mücadelemizin sarayın tecavüzcü ve katliamcı erkek zevatından hesap sorma çıkışlarında, mezhepçi katliam planlarına, yaşam tarzına dönük saldırılara karşı duruşlarda yükselecek; sömürgeci işgal ve savaşa karşı süren direnişten kuvvet alarak genişleyecektir. 

'BİRLEŞİK ANTİFAŞİST DİRENİŞİ BÜYÜTELİM'
"Faşist şeflik rejimine karşı her güncel mücadele pratiği, halklarımızın birleşik antifaşist direnişini büyütmenin, politik İslamcı faşist saray iktidarı için mukadder yıkılışı hazırlamanın adımıdır. Ve bugün; birleşik direnişinin yaratılması Gezi şehitlerimize vereceğimiz en anlamlı yanıt olduğu kadar; Gezi tutsaklarımızı duvarların ardından almanın; yaşamın her alanında özgürlüğü kazanmak ve yeni yaşamı var etmenin tek yoludur."