22 Eylül 2024 Pazar

ESP Diyarbakır'da tecrit karşıtı etkinlik düzenledi

ESP, ağırlaştırılmış tecride karşı başlatılan açlık grevleri ve adalet nöbetlerine destek vermek için çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır'da yapılan etkinlikte konuşan SKM MYK üyesi Satiye Ok, tutsakların açlık grevi direnişiyle saldırıları püskürtmeye çalıştığını  söyledi, "Tecridi kırmak için direnişi içeride ve dışarıda büyütelim" çağrısında bulundu. Etkinlikte Tiyatro İmge'nin "Ölüm Uykudaydı" oyunu da sahnelendi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), zindanlara ses olmak için Diyarbakır'da bir etkinlik düzenledi. Amed Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen etkinlikte yapılan konuşmalarda tecrit karşıtı mücadelenin büyütülmesi çağrısı yapıldı. Etkinlikte ayrıca Tiyatro İmge'nin "Ölüm Uykudaydı" adlı oyunu sahnelendi.

Etkinliğe Adalet Nöbeti eylemcileri, Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYADER), Tevgera Jinên Azad (TJA), siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

OK: TECRİDİ KIRACAK OLAN DİRENİŞTİR
Etkinlikte söz alan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok, içeride ve dışarıda direnişi sürdürdüklerini söyledi, "Gerek Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecrit, gerek diğer hapishanelerde ağırlaştırılan tecride karşı tutsaklar açlık grevi ile saldırıyı püskürtmeye çalışıyor. Hapishanelere dışarıdan ses verildikçe tecrit kırılır. Tecridi kıracak olan direnişi içeride ve dışarıda büyütmektir. Tutsakların sesi olmak gerekiyor. Gerek Adalet Nöbeti'ni ziyaret ederek, gerek tutsaklara mektup yazarak birçok yönüyle tecridi kırmanın parçası olabiliriz" dedi.

TOPUZ: İMRALI İLE GÖRÜŞÜN
Ardından Adalet Nöbeti eylemine katılan tutsak yakını Halime Topuz söz aldı. Hapishanelerde direnen tutsakları selamlayan Topuz, "12 Eylül'den beri cezaevi önündeyim. Tecrit Şeyh Said'in ayağa kalktığı günden beri Kürt halkının üzerinde uygulanıyor. Bu kadar gencin kanı aktı artık yetmez mi? Akşam yattığınızda vicdanınız sızlamıyor mu? Biz de bu toprakların haklıyız. Dilimizi, kimliğimizi istiyoruz. Biz direniyoruz ve tecridi kıracağız. Bakanlara, insan hakları savunucularına çağrımdır İmralı ile görüşün" diye konuştu.

Konuşmaların ardından "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

ESP Diyarbakır İl Örgütü tarafından düzenlenen etkinlikte Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) bünyesindeki Tiyatro İmge'nin "Ölüm Uykudaydı" oyunu sahnelendi.

Güney Amerika'da dört aydının hapishane hücresinde verdikleri yaşam savaşını ve işkenceye, baskılara karşı yürüttükleri ölüm orucu direnişi sürecini anlatan oyunda, saatlerin, gündüzle gecenin, mevsimlerin olmadığı daracık bir hücrede, insanlık onuru adına gösterilen direniş aktarıldı.

Tiyatro oyunu alkışlarla sona erdi.

ESP'DEN ANTEP'TE YAZILAMA
ESP Antep'te de "Açlık grevine ses ver", "Tutsaklara özgürlük" ve Tecridi parçala" yazılamaları yaptı.