23 Eylül 2024 Pazartesi

ESP: Bu suçun sessiz ortağı olmayı reddedelim

Rojava'ya dönük saldırılara ve HDP'ye dönük gözaltı terörüne tepki gösteren ESP MYK, "Bugün Rojava'ya düzenlenen saldırılara, savaş suçlarına ve HDP'ye yönelik dizginsiz devlet terörüne karşı komiteler, kurumlar, sendikalar, örgütler, partiler olarak 'Benim savaşım değil' diyebilmek ve bu suça sessiz ortak olmayı reddetmek halklarımızın eşitliği ve özgürlük mücadelesi için yaşamsal önemdedir" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Türk devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırılarına ve HDP'ye dönük şiddetlenerek süren gözaltı terörüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sömürgeci faşist rejim Kürt halkına karşı topyekun savaş sürdürüyor. Bir yandan Rojava'da köyleri, barajları, elektrik santrallerini, hastaneleri bombalıyor, sivil halkı katlediyor. Diğer yandan HDP üye ve yöneticilerine yönelik sürek avı sürdürüyor.

Halklarımız bilmelidir ki yoğunlaşarak sürdürüleceği anlaşılan savaşın tek sorumlusu sömürgeci burjuva devlettir. Kürt halkının ulusal-kolektif haklarını zaten inkâr etmekte, Kürde değil siyaset, yaşam hakkı dahi tanımaz hale getirilen, ırkçılığı ve şovenizmi normalleştiren, bir suikastler cumhuriyeti olmayı seçmekte, Başur'da uzun süredir haksız, işgalci bir savaş yürütmekte ve bu savaşta savaş suçu işlemektedir.

HDP üzerinde estirilen gözaltı terörü son bulmalıdır. HDP'ye saldırı, gözaltı ve tutuklamalar çözüm değildir. Kürt halkını şimdiye kadar gözaltı ve tutuklamalarla yıldıramadınız. Bundan sonra da yıldıramayacaksınız.

Evet, zaman zordur ve daha da zorlaşacaktır. Ancak daha da geri çekilecek bir mevzi veya başımızı gömebileceğimiz bir zemin kalmamıştır. Bugün Rojava'ya düzenlenen saldırılara, savaş suçlarına ve HDP'ye yönelik dizginsiz devlet terörüne karşı komiteler, kurumlar, sendikalar, örgütler, partiler olarak 'Benim savaşım değil' diyebilmek ve bu suça sessiz ortak olmayı reddetmek halklarımızın eşitliği ve özgürlük mücadelesi için yaşamsal önemdedir.

Gözaltına alınan HDP üye ve yöneticileri serbest bırakılmalıdır. Faşizme ve saldırılara karşı HDP ile dayanışmayı yükselme zamanı. Tüm ilerici antifaşist kişi ve kurumları HDP ile dayanışmaya ve Rojava'ya karşı sürdürülen savaşa karşı tutum almaya çağırıyoruz. Gözaltılar serbest bırakılsın!"