23 Eylül 2024 Pazartesi

ESM: Soma için adalet, herkes için adalet

Soma katliamı davasında tüm sanıkların tahliye edilmesine ilişmin açıklama yapan ESM, "Bu kararla; adalet sağlanmamış, vicdanlar soğumamış, adalet bekleyen ailelerin ve yakınlarının canları bir kez daha yakılmıştır" denildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği madenci katliamına ilişkin kararını değiştirmesinin ardından, dava kapsamında tutuklu bulunan kimse kalmadı.

Karara tepki gösteren Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), "Bu karar, hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunun egemen olduğunu bir kez daha göstermiştir. Sermayenin bitmek tükenmek bilmeyen kâr hırsının bir sonucu olan bir katliamın üzeri örtülmüş, 301 ailenin acıları tekrar tazelenmiştir. Başından beri eksik yapılan yargılamanın sonuçları dahi uygulanmamıştır. Yargılamaya başta bakanlık yetkilileri olmak üzere ilgili kamu kurumlarının yöneticileri yani karar vericiler dâhil edilmemiş böylelikle derin ilişkilerin ortaya çıkması engellenmiştir. Siyaset, sermaye, bürokrat, sendika ilişkileri tam olarak ortaya konulmadan Soma katliamının gerçek anlamıyla aydınlatılması mümkün değildir. Sistem bütünüyle sorgulanmadan gerçek adalet sağlanamaz" diye belirtti.

Bu kararla; yeni Soma'ların, yeni iş cinayetlerinin yolu daha da açıldığı vurgulanan açıklamada, "Bu kararla; adalet sağlanmamış, vicdanlar soğumamış, adalet bekleyen ailelerin ve yakınlarının canları bir kez daha yakılmıştır. Sürekli söylediğimiz gibi; Soma için adalet, herkes için adalet" diye kaydedildi.