22 Eylül 2024 Pazar

Eskişehir'li kadınlar 'Kadın mücadelesinin köşe taşları' panelinde buluştu

Eskişehir'de kadınlar DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir-Bilecik Tabip Odası tarafından düzenlenen "Kadın mücadelesinin köşe taşları" panelinde buluştu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne giderken Eskişehir'de kadınlar, DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir-Bilecik Tabip Odası tarafından düzenlenen "Kadın mücadelesinin köşe taşları" panelinde buluştu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Evrensel Gazetesi Yazarı Sevda Karaca'nın katıldığı panel, Zübeyde Hanım Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Panele, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Eskişehir'de kadın mücadelesi yürüten kurum ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda Eskişehirli katıldı.

ÇERKEZOĞLU: KADINLAR DAHA ÇOK İŞTEN ATILDI
Moderatörlüğünü Latife Doğan'ın yaptığı panelde ilk sözü alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemi döneminde kadınların daha çok işten atıldığını dile getirdi. Çerkezoğlu, kadın istihdamında geriye doğru bir gidiş yaşandığını söyledi. DİSK'in yaptığı araştırmalara göre kadın ve erkek işçilerin giderek yoksullaştığını kaydeden Çerkezoğlu, kapitalist sistemin çözümsüz kaldığını da vurguladı. Rosa Lüxemburg'u anan Çerkezoğlu, emeğin kurtuluşunun sosyalizmde olduğunun altını çizdi.

FİNCANCI: ŞİDDETE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ'
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, eril şiddetin pandemi döneminde arttığına dikkat çekerek, 2006 yılında TTB'de kadın kotasının getirilmesinin dönüm noktası olduğunu söyledi. Fincancı, kadın örgütlenmesinin her alanda sekteye uğradığına işaret ederek örgütlü mücadelenin vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Şiddeti ortadan kalkması için birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Fincancı, "Birlikte mücadele etmeliyiz. Mücadeleyiz büyütmeliyiz. Mülkiyet ve tüketim anlayışını değiştirmeden kadına yönelik şiddeti önleyemeyiz" dedi.

KARACA: EMEK ÖRGÜTLERİNİN ŞİDDETLE MÜCADELEDEKİ ROLÜ ANA ÖZNELERDEN BİRİ OLMA ROLÜDÜR
Bu panelin emek örgütleri tarafında düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu söyleyen Sevda Karaca, kadına yönelik şiddetin son dönemde artmasının ve bir yandan da vahşileşmesinin arka planında kadınları ve tüm ezilenleri bağımlı ve itaatkâr kılmaya yönelik toplam bir politikanın olduğuna dikkat çekti. Kadına yönelik şiddetin arttığı ve vahşileştiği dönemlerin bir bütün olarak halkın yaşamsal haklarının saldırı altında olduğu, emeğin güvencesizleştirildiği, demokrasinin rafa kaldırıldığı dönemler olduğunu vurgulayan Karaca, kadına yönelik şiddetle emeğiyle geçinenlerin haklarına yönelik saldırılar, güvencesizlik ve geleceksizlik arasındaki bağa dikkat cekti. "Kadınları bağımlı ilişkilerin, mecburiyet, zorunluluk ilişkisinin itaatkâr kulları haline getirmeye çalışan sistem bunu şiddetle yapıyor, kadına yönelik şiddetle sınıfa yönelen saldırılar arasında direkt bir bağ var. Dolayısıyla emek örgütlerinin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki rolü ana öznelerden biri olma rölüdür" dedi.