23 Eylül 2024 Pazartesi

Eskişehir'de emekçiler 1 Mayıs günü Odunpazarı Meydanı'nda buluşacak

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, Eskişehir 1 Mayıs'ına ilişkin açıklama yaptı. Eskişehir Demokrasi Platformu bileşenlerinin katıldığı eylemde 1 Mayıs günü Odunpazarı Meydanı'nda buluşma çağrısı yapıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Eskişehir 1 Mayıs'ında Odunpazarı Meydanı'nda buluşma çağrısı yaptı.

Ulus Anıt Meydanı'nda yapılan açıklamaya Eskişehir Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı.

Sendika ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan okudu. Eskişehir'de 1 Mayıs günü Odunpazarı Meydanı'nda buluşacaklarını duyuran Alkan, "Bu düzen böyle gitmez. Birlikte değiştirelim" çağrısında bulundu.

Bu düzenin emekçilerin işini, aşını, geçimini ve sağlığını korumadığını, aksine tehdit ettiğini vurgulayan Alkan, "Bu düzenin çarkları, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizleri, işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, avukatları, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileri, emekli dahi olamayanları ezdikçe eziyor. Bu düzenin çarkları, zengini daha zengin etmek, bankaların kasalarını doldurmak, şirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmuş. Bu düzenin çarkları sermayeye sömürecek ucuz emek, yağmalanacak doğa, talan edilecek kentler yaratmak üzere dönüyor. Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla, salgınla mücadele ederken 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını, bir avuç patronu ve ayrıcalıklı zümreyi korumak için seferber etti, etmeye devam ediyor" dedi.

Halkın iş, ekmek, insanca bir yaşama olduğu kadar demokrasi, adalet ve hukuka da aç olduğunu söyleyen Alkan, hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkesin bu düzenin zorbalığıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Böl, parçala, yönet politikası uygulayan bu düzenin temsilcilerinin, iç ve dış düşmanlar yaratarak şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık, savaş politikalarıyla kendi çıkarlarını koruduğuna işaret eden Alkan, "Bu düzen böyle gitmez. Halkı yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borçluluğa ve güvencesizliğe mahkum eden bu akıl dışı düzen Türkiye'nin sırtında bir yüktür" diye konuştu.

"Artık yeter" isyanını yükseltmek için 1 Mayıs günü pek çok kentte meydanlarda buluşulacağını belirten Alkan, "1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününe giderken birlikte değiştirme irademizi işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceğimizi, Türkiye'nin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarında omuz omuza olacağımızı ilan ediyor, emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayıs meydanlarında buluşmaya çağırıyoruz" diye ekledi.

Açıklamanın ardından 1 Mayıs mitingine katılım çağrısı içeren bildiriler dağıtıldı.