25 Eylül 2024 Çarşamba

Esenyurt'ta söz verdiler: Kurucu özne olmaya geliyoruz

Esenyurt'ta Yeşil Sol Parti büro açılışında konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Belediyelerimizi elimizden alan, arkadaşlarımızı tutuklayan bu iktidarla Kürtlerin kuracağı yeni bir yüzyıl yok. Bizler Kürtler, kadınlar, gençler olarak yeni yüzyılı hep birlikte kuracağız" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Esenyurt'ta merkezi seçim bürosunu açtı. Binlerce kişinin bir araya geldiği açılışa Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, bölge milletvekili adayları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Ferhat Encu katıldı.

Vekil adayları sloganlarla yürüyüşe geldi ve halkı selamladı. Müzik dinletisiyle başlaması beklenen etkinlik, ses sisteminin elektriğinin kesilmesi nedeniyle müziksiz başladı.

FIRTINA: BİR OYU DAHİ RİSKE ATAMAYIZ
Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Kerem Fırtına, demokratik Türkiye'nin inşası ve haklı taleplerinin yasalarla güvence altına alınması için mümkün olan en yüksek sayıda Yeşil Sol Parti'li milletvekilini Meclis'e göndereceklerini söyledi. "Bir oyu dahi riske atma lüksümüz yok" diyen Fırtına, en az 100 vekil hedefleri olduğuna dikkat çekti.

UÇAR: İSTANBUL'UN KALBİ ESENYURT
Ardından söz alan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "İstanbul'un kalbi" olarak nitelendirdiği Esenyurt halkını selamlayarak sözlerine başladı. Esenyurtluların Kürdistan'ı İstanbul'a taşıdığını söyleyen Uçar, "Bu coşku Kürdistan'ın coşkusu, bu kazanım Kürt halkının kazanımıdır" dedi. Esenyurt'u demokrasinin yurdu yapacaklarını söyleyen Uçar, Kobanê kumpas davasında tutsak siyasetçilerin savunma yapmayı reddettiğini hatırlattı.

'KAYYUM REJİMİNDEN HESAP SORACAĞIZ'
"'Bu iktidara verecek hiçbir hesabımız yok, halklar 14 Mayıs'ta bizim hesabımızı sormaya geliyor' dediler. 14 Mayıs'ta kayyum rejiminden hesap sormaya var mısınız? 14 Mayıs'ta gasp edilen irademiz ve tutuklanan siyasetçilerimiz için hesap sormaya var mısınız? 14 Mayıs'ta sürgüne gönderilen bütün arkadaşlarımız ve ailelerimiz için hesap sormaya var mısınız? 14 Mayıs'ta katledilen bütün kadın arkadaşlarımız için mücadele etmeye ve kazanmaya var mısınız" diye soran Uçar'a halk büyük bir coşkuyla "Varız" dedi.

Erdoğan'ın Diyarbakır'daki konuşmasına tepki gösteren Uçar, şöyle devam etti: "Belediyelerimizi elimizden alan, arkadaşlarımızı tutuklayan bu iktidarla Kürtlerin kuracağı yeni bir yüzyıl yok. Kadınları katleden bu iktidarla Kürtlerin kuracağı yeni bir yüzyıl yok. Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen Cumartesi Anneleri'ni Galatasaray Meydanına sokmayan bu iktidarla Kürtlerin kuracağı hiçbir yüzyıl yok. Bizler Kürtler, kadınlar, gençler olarak yeni yüzyılı hep birlikte kuracağız."

'KAYBETMEYE MAHKUMLAR'
Kürdistan'da halkın "Değişimin iradesi bendedir" dediğine dikkat çeken Uçar, Kürt ve kadın düşmanı bir ittifak kuran AKP'nin kaybetmeye mahkum olduğunu vurguladı. İktidarın halka yoksulluğu, kadınlara şiddet ve evde kalmayı dayattığına işaret eden Uçar, iktidara karşı en büyük direnişi kadınların sergilediğini belirtti. Kürdistani bir slogan olan "Jin, jiyan, azadi"nin bugün dünyada kadınların dilinde olduğunu kaydeden Uçar "Bu bizim başarımız ve bu başarı kazanacak" ifadelerini kullandı.

Halkın tek gerçek adresinin Yeşil Sol Parti olduğunu vurgulayan Uçar, Yeşil Sol Parti'nin parlamentoda güçlü olmasının halkların, kadınların, gençlerin güçlü olması anlamına geldiğini söyledi. Uçar, "Yok sayıldığımız yüz yıllık cumhuriyetin ardından ikinci yüzyılda kurucu özne olmaya geliyoruz" dedi.

Uçar'ın konuşmasının ardından sembolik kurdele kesildi. 

Açılış boyunca "Jin jiyan azadi", "Biji serok Apo", "Hükümet istifa", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.