30 Eylül 2024 Pazartesi

Esenyurt Marmara Park AVM önünde Suruç eylemi

Suruç katliamının 5. yılı dolayısıyla Esenyurt Marmara Park AVM önünde eylem yapan SGDF, Halkevleri, Emektar Daktilo, "Suruç için adalet katledilen işçiler için adalet" dedi.

SGDF, Halkevleri, Emektar Daktilo, Suruç katliamının 5. yılında adalet talebiyle Esenyurt Marmara Park AVM önünde eylem yaptı.

"Suruç için adalet katledilen işçiler için adalet" pankartının açıldığı eylemde konuşan ESP üyesi Gamze Toprak, "11 Mart 2012'de Marmara Park AVM'de çıkan yangında 11 işçi yanarak hayatını kaybetti. 8 ay önce gelen yetkililer yangın çıkacağını tespit ediyor ama maliyeti yüksek denilerek hiç bir önlem alınmıyor. Katliam 8 ay önce öngörülüyor ama hiç bir şey yapılmıyor. Burada olası kast vardır. Bu bir kaza değil cinayettir" diye belirtti.

20 Temmuz 2015'de, savaşla yerle bir edilen, direnişle IŞİD çetelerine geçit verilmeyen Kobanê'ye doğru yola çıkan düş yolcularının Suruç'ta IŞİD çeteleri tarafından bombalı saldırıya uğradığını hatırlatan Toprak, "33 yoldaşımız, 33 düş yolcumuz devletin bilgisi dahilinde katledildi" diye vurguladı.

İnsan onuruna yaraşır bir yaşamın savaşını veren ve yarına sınıfsız, sömürüsüz bir dünya yaratmak için yola çıkan 33 düş yolcusunun yollarını aydınlattığını ifade eden Toprak, "Tarihimiz insanca bir yaşamın savaşımını verenlerin tarihidir. Bir avuç asalağın çıkarı uğruna savaşım yürüten, kapitalist-emperyalist sistemin bekçilerinin tarihi ise sömürü, savaş, katliamdır" dedi.

Suruç'tan Marmara Park AVM katliamına kadar bu katliamları gerçekleştirenleri bildiklerini söyleyen Toprak, "Yazıyoruz hesap defterimize katlettiğiniz her insanın adını. Talebimiz nettir; herkes için adalet. Katlettiğiniz her kadın için, işinden ekmeğinden ettiğiniz ama onuruna dokunamadığınız hocalarımız için, katlettiğiniz işçiler için, bu açlığı, yoksulluğu reva gördüğünüz milyonlar için adalet talebidir. Herkes için adalet ancak bizim ellerimizle olur. Adaleti sağlayacak olan kendi kollarımız, yüreğimiz ve aklımızdır. Ve bunu bir bütün olarak bir araya getirecek mücadelemizdir" diye konuştu.

Toprak, "Suruç için adalet, katledilen işçiler için adaletin sesine ses olmak için adalet mücadelesini yükseltmek için, 20 Temmuz 2020'de Kadıköy'e çağırıyoruz" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Eylem boyunca "Suruç için adalet işçiler adalet" sloganı atıldı.