25 Eylül 2024 Çarşamba

Esad: AB ve Türkiye arasındaki mülteci pazarlığı ikiyüzlülüktür

AB ve Türkiye arasındaki mülteci pazarlığına ilişkin konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Erdoğan ile AB arasındaki ilişki iki yönlü. Ondan nefret ediyorlar ama onu istiyorlar. Ondan nefret ediyorlar çünkü fanatik bir İslamcı olduğunu biliyorlar" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında tartışma konusu olan mültecilerle ilgili Rus kanalı Russia Today'a konuştu. Mülteci krizinde Avrupa'nın ikiyüzlü davrandığını belirten Esad, "AB'nin asıl korkması gereken sığınmacılar değil, Suriye'de destek verdiği cihatçılar olmalı" dedi. 

Türkiye'nin sürekli olarak mültecilerle ilgili "kapılarını açma" tehdidi ve AB pasaportu taşıyan IŞİD'lileri ülkelerine geri dönmesi ihtimalinin sorulduğu Esad, "Erdoğan ile AB arasındaki ilişki iki yönlü. Ondan nefret ediyorlar ama onu istiyorlar. Ondan nefret ediyorlar çünkü fanatik bir İslamcı olduğunu biliyorlar. Bunu biliyorlar, o aşırılıkçıları veya belki de teröristleri göndereceğini biliyorlar. Onu istemiyorlar ama aynı zamanda ondan korkuyorlar. Diyelim ki, o Suriyelileri ve diğer mültecileri göndermek tehlikeli. Fakat Avrupa için en tehlikeli olan şey, Suriye'deki teröristleri desteklemek. En tehlikeli kısım bu. Dolayısıyla bu ikiyüzlülük. Büyük çoğunluğu ılımlı olan, birkaç terörist içeren milyonlarca kişiden nasıl korkabilirsiniz de, on binlerce, hatta belki de yüz binlerce teröristi doğrudan desteklerken onların sizin ülkenize geri döneceğinden korkmazsınız" dedi.

'MÜLTECİLERİN HEPSİ SURİYELİ DEĞİL'
Esad, "Türkiye'de çok sayıda Suriyeli mülteci var" söylemine de yanıt vererek, "Hepsi Suriyeli değil" dedi. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin aşırılıkçı olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Esad, o kişilerin kendi ülkelerindeki terörden kaçabilmek için Türkiye'ye sığındıklarını da vurguladı.