29 Eylül 2024 Pazar

Ersoy gazetecilere işkenceyi Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Oya Ersoy, gazetecilere yönelik artan baskı ve şiddete ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

Basın emekçilerine yönelik haber takibinde saldırılar artarak sürerken, gazeteciler tehdit ediliyor. 3 Eylül'de Kartal Meydanında tutsak yakınlarının eylemini takip eden muhabirimiz Elif Bayburt ve Mezopotamya Ajansı Muhabiri Doğan Kaynak'ın şiddete maruz kaldığını belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, ETHA muhabiri Bayburt'un işkenceyle gözaltına alındığını hatırlattı. 

Ersoy, "Gözaltına alınan gazeteci Elif Bayburt'un polisi dövdüğü iddia edilerek, kendisine uygulanan şiddetin meşrulaştırılmasına, açılacak herhangi bir davanın önü kesilmeye çalışılmaktadır. Yine gazeteci Elif Bayburt, geçtiğimiz hafta Taksim Cezayir Toplantı Salonundaki bir basın toplantısını izlemek için gittiğinde hakkında yakalama kararı olduğu bahanesiyle gözaltına alınmış, ifadesi alınarak hemen serbest bırakılması gerekirken, 24 saatten fazla gözaltında tutulduğu bilgisi basınla paylaşılmıştır. Halkın açıklama yapma hakkının kolluk güçleri tarafından zor kullanılarak engellenmesi, haberini mesleki gerekleri üzerinden yerine getirmeye çalışan gazetecilere dönük bu saldırılarda düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik topyekûn bir saldırıdır" dedi. 

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın derhal yanıtlaması için Meclis'e verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:
🔹 "Gazetecilik mesleğini icra eden, görüntü almaya çalışan Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Elif Bayburt'u darp ederek ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alan polisler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman'ın talimatıyla ters kelepçe uygulanarak gözaltına alınan gazeteci Elif Bayburt'un gözaltı aracında saatlerce ters kelepçeli bekletilmesi işkence değil midir? Hangi gerekçeler ile bu muamele yapılmaktadır?
🔹 Gazetecilere yönelik saldırılar halkın haber alma hakkına yönelik saldırılar olup talimatı verenler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Gazetecilerin gözaltına alınması uluslararası gazetecilik normlarına ve basın özgürlüğüne aykırı değil midir?
🔹 Son bir yılda kaç gazeteci gözaltına alınmıştır?
🔹 Özellikle görüntü almaya çalışan kadın gazetecilere yönelik cinsel şiddet ve taciz uygulayan görevliler hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır?
🔹 Son yıllarda özellikle sahada çalışan gazetecilerin görevlerini yerine getirirken can ve mal güvenliğinden yoksun ve üzerilerinde uygulanan baskı ve şiddetin engellenmesi için herhangi bir talimatınız söz konusu mudur?"