25 Eylül 2024 Çarşamba

Ermeni yazardan ismini alan 'Yesayan Salonu' açılışı gerçekleştirildi

Aras Yayıncılık, adını Ermeni bir yazardan alan Yesayan salonunun açılışını duyurdu. Yayın Yönetmeni Koptaş, "İstanbul'un kültür yaşantısında küçük ama önemli bir uğrak noktası olmayı amaçlıyoruz. Salonumuz kullanmak isteyen herkese açıktır” dedi.

Ermeni kültürüyle ilgili yayınlarıyla bilinen Aras Yayıncılık, adını yazar Zabel Yesayan'dan alan Yesayan Salonu'nun açılışını basın toplantısıyla duyurdu. İlk kitaplarını geçtiğimiz Eylül ayında yayınlayan Hippo Kitap'ın da tanıtımı gerçekleştirildi.

'İMECE RUHUYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN DAYANIŞMAYA MİNNET BORÇLUYUZ'
Aras Yayıncılık Yayın Yönetmeni Robert Koptaş, salonla beraber elli kişilik bir etkinlik alanına sahip olduklarını belirtti ve "Çok sayıdaki dost ve okurun maddi katkılarıyla mümkün oldu. İmece ruhuyla gerçekleştirilen dayanışmaya minnet borçluyuz” diye konuştu.

Yazar Zabel Yesayan hakkında bilgi veren Koptaş, "1878'de Üsküdar'da doğan Yesayan, 20. yüzyılın en büyük Ermeni yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Döneminin en önemli olaylarını edebiyatında işleyen, özellikle kadının toplumdaki yeriyle ilgili mücadelesiyle sonraki kuşaklara ilham veren Yesayan, son dönemde Türkçe çevirileriyle de hakkıyla bilinir ve tartışılır hale geldi.”

2-6 Aralık arasında davetlilerin katıldığı açılış günleriyle salonun açılacağını ve etkinlik programlarının yakında duyurulacağını söyleyen Koptaş, kadın mücadelesinde yer almış Yeseyan'ın adının salona verilmesi dışında Srpuhi Düsap ile Hayganuş Mark'ın adlarını 2 çalışma odasına verdiklerini dile getirdi.

'EDEBİ DEĞERİ YÜKSEK KİTAPLARI ÇOCUKLARLA BULUŞTURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK'
Hippo Kitap'ın yayın koordinatörü Lora Sarı ise edebi değeri yüksek bir kitap çıkardıklarını vurguladı ve "Çocukların geleceğin teminatı olduğu klişesini bir kenara bırakıp şimdi, tam da çocuk olarak var oluşlarını önemsiyoruz. Bu nedenle çocuklara üstten bakmayan, onlara bir şeyler öğretme çabası içine girmeyen, didaktik olmayan ve alt metinleri zengin kitapları çocuklarla buluşturmak üzere yola çıktık” cümlelerini kullandı. 

Sarı, yeni bir soluk getirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Türkçe ve Ermenice çocuk kitapları yayımlayan Hippo'nun beşinci Türkçe kitabı, Ben Sanders imzalı Benim Kitabım (senin değil) 13 Aralık Cuma günü kitabevlerinde olacak” bilgisini aktardı.