24 Eylül 2024 Salı

Ermeni soykırımı birçok kentte kınandı

İzmir ve Dersim'de 24 Nisan Ermeni soykırımına ilişkin yapılan açıklamalarda, inkarın soykırımın sürdüğü vurgulandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir ve Dersim'de 24 Nisan Ermeni soykırımına ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamalarda inkarın, soykırımın sürdüğü vurgulandı.
 
İZMİR
 
İHD İzmir Şubesi de dernek binasında yaptığı basın açıklamasına HDK, HDP, TİHV destek verdi. Açıklama yapan İHD Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, 24 Nisan 1915'te İttihatçı Hükümeti'nin Osmanlı'daki Ermeni tebaasını yok etme planlarının uygulamaya koyduğunu belirtti, sürgüne gönderilen Ermeni müzisyen Gomidas Vartabed'in, Halide Edip gibi Osmanlı aydınlarının girişimiyle kurtulmasına rağmen olanlara dayanamayıp çıldırdığı gün olduğunu söyledi.
 
24 Nisan'ın, İttihatçı Hükümet'in yaptığı bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Çiçek, şöyle devam etti: "Birinci Dünya Savaşı öncesinde; Osmanlı İmparatorluğu'nda yaklaşık 2 milyon Ermeni yaşıyordu. 2 bin 925 Ermeni yerleşimi bulunuyordu. Ermeni cemaatlerinin bin 996 okulu, 173 bin erkek ve kız öğrencisi, 2 bin 538 kilise ve manastırı vardı. 1915'te başlayan soykırım ve sonrasındaki süreçte, hatta Cumhuriyet Dönemi'ndeki politikalar sonucunda, bu yerleşim yerlerinden geriye hiçbiri kalmadı. Kalanlar da Ermeni yerleşim yerleri değildi."
 
Ermeni Soykırımı'nın 104 yıldır inkar edildiğini kaydeden Çiçek, soykırım ile yüzleşilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 
 
DERSİM
 
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri ise İHD Dersim Şube binasında yaptığı açıklamaya, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. 
 
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Yöneticisi Dursun Demirtaş, Ermeni halkına yönelik yapılan soykırımın insanlık tarihinin gördüğü en büyük felaketlerden biri olduğunu söyleyerek, soykırımın insanlık adına utançların en büyüğü olduğunu vurguladı.
 
Demirtaş, Ermeni halkına yapılan zulüm ve katliamın unutulmadığını belirterek, "Onların acısı bizim acımız, kaybı da bizim kaybımızdır. Bilinmelidir ki bu coğrafyada yaşayan Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Keldani, Laz, Arap ve bütün halklar kardeş ve eşittir. Her toplum kendi inancı, kimliği, kültürü, tarihi ile eşit ve özgür bir şekilde ortak vatanda kardeşçe yaşayabilir ve yaşamalıdır da" dedi.
 
Ermeni Enver Devletli de yapılanın soykırım olduğuna dikkat çekerek, devletin soykırımla yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Devletli, "Dedem Dersimliler tarafından kurtarıldı. Ermeni Soykırımı'nda yaşananların aynısı bugün bu topraklarda sürüyor. Eğer o zaman hesaplaşılsaydı, bugün aynıları yaşanmazdı" diye konuştu.