23 Eylül 2024 Pazartesi

Erkan Baş: AKP çiftçiye her daim düşman

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, gıda fiyatlarındaki artışın AKP politikası olduğunu belirterek Erdoğan'ın kendisini eleştiren çiftçiye "ananı da al git" dediğini hatırlattı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te haftalık basın toplantısını düzenledi.
 
Baş konuşmasına "Real'de, Flormar'da, Cargill'de, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde, Polçak, Reysaş, Muğla TÜVTÜRK'te, Uzel'de, Makro'da, Mephisto'da, Kütahya ETİ Gümüş'te, Özgül Nakış'ta, Karademir Mobilya'da, Murgul Eti Bakır'da direnen işçileri, kazanacaklarına olan inancımızla bir kez daha selamlıyoruz" diyerek başladı.
 
"Devlet yetiştirdiği eğitimciyi istihdam etmiyor, işsizliğe mahkum edilen gencecik insanlar, son nefesinde bile başka canları düşünerek canına kıyıyor" diyen Baş, ataması yapılmadığı için intihar eden Halil Mustafa Bozkurt'u andı.
 
AKP EYT'LİLERE SALDIRACAK
 
Baş, Emeklilikte Yaşa Takınların sorunlarına ilişkin "Bu mücadelenin sesini kısmaya çalışan basın yayın organları 6,3 milyon EYT mağdurunun ve bali boynunuzdadır" dedi ve AKP'nin EYT mücadelesine saldırıya hazırlandığını aktardı.
 
"Buradan iktidarı bir kez daha uyarıyoruz, eğer EYT mağdurlarını emekli etmezseniz, halk sizi siyasetten emekli edecektir" diyen Baş, İstanbul Kartal'da çöken binaya ilişkin ise 1995 yılında Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken basına "'Kaçak yapılara ruhsat verip bağış alıyoruz' demiştir. 24 yılda akla, bilime dair hiçbir ilerleme olmadığını görüyoruz" dediğini hatırlattı.
 
AKP DOĞAYI TALAN EDİYOR
 
Geçen hafta Meclis'te tartışılan ve bu hafta Meclis gündemine gelecek olan kamuoyunda 'Madde 45' diye bilenen yasaya dair de konuşan Baş, yasanın asıl amacının Termik santralleri hiçbir kurala kanuna mahkemeye uymaksızın doğayı, tarımı, yaşamı, bitirmek için bütün yasal süreçlerin dışında tutmak olduğunu belirtti.
 
Maden yasasına kanun teklifi verenlerin, oylayıp onay verenlerin tek niyetinin insanı doğayı hayatı hiçe sayarak ceplerini doldurmak olduğunu söyleyen Baş, bu firmaların AKP yandaşı olduğunu söyledi.
 
AKP ÇİFTÇİYE DÜŞMAN
 
Gıda fiyatlarındaki artışa değinen Baş, "Biz bu ülkede halkın ucuz ve temiz gıdaya ulaşmasını elbette isteriz. Ancak bugün ülkede soğan 6-7 liraları görmesinin bir nedeni var. Bu fiyatlar 1 yılda artmadı, yılların birikimi var. Özellikle Derviş'le başlayan, AKP ile devam ettirilen bir sürecin devamı. Dönüp geçmişe bakalım, AKP döneminde tarımın, çiftçinin başına neler gelmiş. Biz iktidarın çiftçiye düşmanlığını yıllar önce ananı da al git dediği zamandan biliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Geçen yıl şeker fabrikaları yok paraya satıldığını ifade eden Erkan Baş, ABD eksenli kurumların iktidara 'tarımsal destekleri kaldır' dediğini belirten Baş, "Ürün veya insan yerine toprak mülkiyetine teşvik veren tek ülkeyiz. Tarımsal üretim azalıyor. Patlıcanın terörist olmasının nedeni eskisi kadar çok üretilememesi. Bireyselleşen patlıcan da haliyle terörist oluyor" dedi.
 
Küresel gıda şirketinin temsilcisi olan Bekir Pakdemirli'nin tarım bakanı yapıldığını hatırlatan Baş, "Tarım ve Ormancılık Bakanlığının bütçesini yarı yarıya indirildi. AKP iktidarının en büyük propagandalarından biri IMF'den kurtulduk söylemi. IMF ile ilişkimiz bitti diyorlar ama IMF fikirleri iktidardadır" diye ekledi.
 
'HDP BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ'
 
Son olarak HDP milletvekillerinin dün Taksim'de yaptığı eyleme değinen Baş, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, halkın iradesini yok sayıp, halkın temsilcilerini 'yürütmeyeceği' tehdidini savuracak cüreti buldu. HDP 7 milyon oy almış, Türkiye'nin 3. büyük partisidir. Baskılara boyun eğmeyeceğini dünkü kararlı yürüyüşüyle bir kez daha göstermiştir" dedi.