23 Eylül 2024 Pazartesi

Erhan Eser'i katleden polise ödül gibi ceza

İstanbul'da Erhan Eser'i katleden eski polis Hamdi Karaca'ya indirimli 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

İstanbul Beylikdüzü'nde 28 Mart 2022 tarihinde kontrol noktasında "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla polis kurşunuyla katledilen Kürt genç Erhan Eser'in ölümüne dair polis Hamdi Karaca hakkında açılan davada karar çıktı.

Bakırköy Adliyesi 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada "FETÖ"den ihraç edilen ve "olası kastla öldürmek" suçlamasıyla yargılanan polis Karaca ile avukatı hazır bulundu. Eser'in ailesinin katıldığı duruşmayı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak da duruşmayı izledi.

Eser'in ailesi söz alarak, sanığın cezalandırılmasını istedi ve daha önceki duruşmalarda verdikleri beyanları tekrarladıklarını belirtti. Eser ailesinin avukatı İshak Demirel, failin "kasten öldürme" suçundan cezalandırılmasını, bunun kabul edilmemesi halinde ise "olası kastla öldürme" suçundan cezalandırılmasına istedi.

AV. DEMİREL: HEDEF ALINDI
Yargılama sürecinde yaşananlara dikkati çeken Av. Demirel, "Sanığın kendisi soruşturma aşamasında bir kolluk görevlisi gibi delil toplamıştır. Bu usule ve hukuka aykırıdır. Tanıklar burada dinlendi. Araçta bulunan tanıkların 24 saat boyunca gözaltında tutulduktan sonra beyanları alınmıştır. Keşif mahalline vardık, orası virajlı bir yerdir. Oradan ön tekere ateş edilmesi söz konusu değildir. Yine sanık başlangıçtan itibaren yere doğru ateş ettiğini söylemiştir. Ancak mahkemenizce ATK'ye yazılan müzekkere üzerine alınan raporda, merminin yere değmediği belirtilmiştir. Bilirkişi raporunda da atışın öldürücü nitelikte olduğu belirtilmiştir" diye kaydetti.

Demirel, şöyle devam etti: "Biz olay yerini de inceledik. Sanık ön tekerleğe ateş ettiğini söylüyor. Ama olay yerinden de anlaşılıyor ki doğrudan Eser'i hedef alarak ateş etmiştir. Ayrıca kendisi normal bir vatandaş olarak değil, bir polis olduğu hatırlanmalı."

Daha sonra söz verilen eski polis Karaca ve avukatı, savunmalarını tekrarladıklarını söyledi.

CEZADA İNDİRİM
Mahkeme heyeti, Karaca'ya "bilinçli taksirle insan öldürmek" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. "Cezanın sanığın geleceğindeki olası etkileri" gerekçesiyle ceza, 6 yıl 3 aya indirildi. Ayrıca Karaca hakkındaki adli kontrol şartının devamına karar verildi.