23 Eylül 2024 Pazartesi

Eren: Annem vefat edene kadar Hayrettin'i aradı

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 974. haftasında Galatasaray Meydanı'na çıkarak 43 yıl önce gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 974. haftasında 43 yıl önce gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in akıbetini sordu.  Gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve karanfillerle Galatasaray Meydanı'na gelen Cumartesi Anneleri adına açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy okudu.

'1980'DE SARAHÇANE'DE GÖZALTINA ALINDI'
Toplanma haklarının hukuka aykırı olarak engellendiği beş yılın ardından buluşma mekanları olan Galatasaray Meydanı'na en yakın noktadan seslendiklerini ifade eden Ersoy, devlete, inkara ve cezasızlığa son verme, failleri yargılama ve cezalandırma çağrısı yaptı. "Devletin sorumluluklarını hatırlatmak ve gözaltında kaybedilen insanların hikayelerini kamuoyuna duyurmak, unutulmalarının önüne geçmek kararlılığımızı sürdürüyoruz" diyen Ersoy, 26 yaşındaki Hayrettin Eren'in 21 Kasım 1980'te İstanbul Saraçhane'de buluştuğu arkadaşıyla gözaltına alındığını söyledi.

Eren'in önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü belirten Ersoy, Eren'in karakolda ağır işkence görürken annesine "Gözaltında böyle biri yok" denildiğini ifade etti. Eren'in arabasının ise karakolun bahçesinde olduğuna işaret eden Ersoy, bunu soran Elmas Eren'in darp edilerek karakoldan atıldığını aktardı.

'TANIKLARA RAĞMEN GÖZALTINDA OLDUĞU İNKAR EDİLDİ'
Ersoy, şöyle devam etti: "Hayrettin Eren'i gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken gören çok sayıda tanık vardı. Ancak onun gözaltına alındığı inkâr edildi. Sıkıyönetim Savcılığı'na yapılan suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. Aradan geçen 43 yılda da ailenin tüm girişimlerine rağmen hukuk işletilmedi."

Hayrettin Eren'in akıbetinin gizlendiğini ve Eren ailesinin üç kuşaktır Hayrettin'i ve adaleti aradığını dile getiren Ersoy, "Kaç yıl geçerse geçsin; Hayrettin Eren için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

EREN: MEZAR YERİMİZ OLMADIĞI İÇİN KARANFİLLERİ GALATASARAY'A BIRAKIYORUZ
Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren; annesinin 2019 yılında vefat edene kadar kardeşi için bir mezar yeri aradığını ve Hayrettin Eren'in bir mezar yeri olmadığı için karanfillerini Galatasaray Meydanı'na bıraktıklarını söyledi. Karanfillerin Galatasaray'a atılmasıyla eylem son buldu.