30 Eylül 2024 Pazartesi

Erdoğan yeni yasayla finans sermayesini ihya etti

Kabine toplantısının ardından yoksul halka 9 ay daha sabretmeyi salık veren Erdoğan, sermayedarları bekletmeyen özel imtiyazlar tanımaya devam ediyor. İş cinayetleri ve hak gasplarıyla sık sık gündeme gelen İstanbul Finans Merkezi'ne özel kanun düzenlemesi yapan Erdoğan, vergi muafiyetiyle finans sermayesini ihya etti.

İstanbul Finans Merkezi Kanunu bugün yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle finans sermayesine 2031'e kadar yüzde 100 kurumlar vergisi muafiyetinin yanı sıra özel teşvik, indirim, istisna ve harç muafiyetleri getirildi.

İnşaatı sürerken iş cinayetleri ve hak gasplarıyla sık sık gündeme gelen İstanbul Anadolu yakasındaki İstanbul Finans Merkezi'ne özel kanun çıkarılarak, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kabine toplantısında kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarında göstermelik artışlar yapan, asgari ücret artışını patronlara havale eden Erdoğan, finans sermayesine özel imtiyazlar tanıyan yasayı onayladı.

Yeni yasayla, İstanbul Finans Merkezi alanı, İstanbul Finans Merkezi'nin yönetilmesine ve işletilmesine dair hükümler, İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetler düzenlendi.

Bu Kanun ile İstanbul Anadolu yakasındaki İstanbul Finans Merkezi ofis alanında katılım belgesi alan şirketlerin sigortacılık, bankacılık gibi finansal faaliyetlerinden elde edeceği gelirler ile bu kapsamda yapacakları işlemlere vergi avantajlar getirildi. Neredeyse hiç vergi ödemeyecek olan finans şirketlerinin hangileri olacağına da Erdoğan karar verecek.

İstanbul Finans Merkezi ofis alanında faaliyet göstermek üzere katılımcılara, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek.

2016 yılında kurulan ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan'ın olduğu Türkiye Varlık Fonu ise, kanunun 2. maddesi ile İstanbul Finans Merkezinde yönetici şirket konumuna getirildi.

İstanbul Finans Merkezi adındaki sermaye adasında Erdoğan'dan katılımcı belgesi alan finans sermayedarları, sermayelerini hiçbir engele takılmadan her yere aktarabilecek. Ayrıca, vergide yüzde 75 oranında indirim yapılırken, banka, sigorta ve damga vergisi ile taşınmaz harçlarından muaf tutulacak. Finans Merkezi'nde çalışanlar da yüzde 80 oranında daha az gelir vergisi ödeyecek.