22 Eylül 2024 Pazar

Erdoğan ve Sisi'den ortak açıklama: Yeni bir sayfa açıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi 12 yıl sonra bir araya geldi, "Yeni bir sayfa açıyoruz" mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra ilk kez 14 Şubat'ta Mısır'a ziyarette bulundu. Erdoğan, Mısır'ın başkenti Kahire'de, geçmişte "katil" ve "darbeci" olmakla suçladığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından karşılandı. İttihadiye Sarayı'nda Erdoğan için resmi tören düzenlendi.

Erdoğan ve Sisi'nin ikili ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

SİSİ: YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ
Ortak basın toplantısında ev sahibi olarak ilk sözü alan Sisi, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" ifadelerini kullandı. Gelecek nisan ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklayan Sisi, "Yakın zaman içerisinde Türkiye ile 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

İsrail'in Gazze'ye dönük işgal saldırılarına ilişkin Türkiye ile işbirliğinin artacağını söyleyen Sisi, "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim. Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: İLİŞKİLERİ HAK ETTİĞİ SEVİYEYE ÇIKARACAĞIZ
Erdoğan açıklamada, "Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyimizi Cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim" dedi.

Görüşmelerde ticaret hacmini kısa süre içinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldıklarını ifade eden Erdoğan, "Ayrıca 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı da artırma kararlılığındayız. Görüşmelerimizde bu yönde atabileceğimiz ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullandı.