7 Ekim 2024 Pazartesi

Erdoğan, selin sorumlusunu anlatırken kendini tarif etti

Erdoğan, Rize ve Artvin'de yaşanan sel baskınlarının ardından bölgeye gitti, doğaya zarar verdiklerini itiraf etti, halkı sorumlu tutmaya çalıştı. Maden ocakları, doldurma yollar, havaalanları, HES projeleriyle Karadeniz'in ekolojik sistemini bozan Erdoğan'ın, "İnsanın tamahkarlığı, hırsı, plan ve programsızlığının sonucu" sözleri dikkat çekti. Erdoğan, selin nedeninin, "yaylalar, dere yatakları, sahiller, dağlar, nehirlerin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesi" olduğunu söyleyerek, kendini tarif etti.

Rize ve Artvin'de birer hafta arayla yaşanan sel baskınlarında çok sayıda insan yaşamını yitirdi, yaralandı. Birçok konut zarar gördü. Dün yaşanan sel baskınlarının ardından Erdoğan bugün Rize'ye gitti. Yaptığı açıklamalarla, doğaya nasıl zarar verdiklerini itiraf ederken, sorumlusu halkmış gibi göstermeye çalıştı.

Rize'de doldurma alana havaalanı inşaatı başlatan, başta İkizdere olmak üzere bölgedeki pek çok alanı maden ocaklarıyla dolduran, HES projeleriyle dereleri gasp eden Tayyip Erdoğan, dün yaşanan selin etkilediği Artvin ve Arhavi'ye gitmek yerine Güneysu'ya gitmeyi tercih etti.

Erdoğan şunları söyledi: "İnsan bilerek ya da bilmeyerek çoğu zaman kendi felaketini bizzat kendi eliyle hazırlıyor. Tabiatla uyum içinde bir hayatı inşa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini insanın yanı sıra tüm canlılar ödüyor."

Rize ve Artvin'de bir hafta arayla yaşanan ve ölümlere yol açan sel baskınları, doğal afet diye nitelendiren Erdoğan, "Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık" iddiasında bulundu. Sorunu sadece yapılaşma gibi göstermeye çalışan Erdoğan, ekolojik sisteme verdikleri zararı görünmez kılmaya çalıştı.

YARATTIĞI FELAKETTEN TOKİ'YE PAY ÇIKARDI
Erdoğan sel baskınları sonucu yaşanan zarardan da TOKİ'ye pay çıkardı. Selden etkilenen 4 ilçede TOKİ'ye 550 konut inşa ettireceklerini, 50 köy evi ve 5 çay evi inşa edileceğini açıkladı.

Cengiz İnşaatın İkizdere'de yüzlerce ağacı keserek, dere yataklarını doldurarak gerçekleştirdiği maden ocağı çalışmasına karşı çıkanları 'terörist' ilan eden Erdoğan, ağaçlandırma seferberliği ilan ettiklerini savundu. Erdoğan, Rize'de 'millet bahçeleri'nin de reklamını yaptı. 

Karadeniz'de doğayı tahrip eden projelere karşı tepki gösteren halka, devletin bölgede yürüteceği projelere destek verme çağrısında bulunan Erdoğan, "Siz bu projelere sahip çıkarsanız, bir daha benzer acılar yaşama ihtimalimiz de azalacaktır" iddiasında bulundu.

Erdoğan konuşmasının ardından bulunduğu otobüsün üstünden halkın üzerine çay paketleri attı.