22 Eylül 2024 Pazar

Erdoğan: Münbiç'i temizlemezseniz oraya da gireriz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye yönelik tehditlerini sürdürdü. "Dün akşam Irak'ta operasyonumuzu yaptık. Sincar'da ve Mahmur'un eteklerinde atılan adımlara karşı operasyonumuzu yaptık. Gerisi gelecektir" diyen Erdoğan, ABD'ye, "Münbiç'i temizlemezseniz oraya da gireriz" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı'na Üye/Gözlemci Devletlerin Anayasa ve Yüksek Mahkemeleri Birinci Yargı Konferansı'na katıldı.
 
Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Konu her yönüyle açıktır. Failinin kim olduğu da bana göre belli. Zira İstanbulumuza gönderilen 15 kişinin içinde olduğu çok açık net. Olayın işlendiği yer de belli. Biz, bize gönderilen yetkililere şunu sorduk; Bu 15'in içinde fail var, biliyorsunuz ve siz bu faili çıkarmakta da mahirsiniz" dedi.
 
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Verdikleri cevap; 'Şu anda 18 kişiyi tutukladık, daha sonra 22'ye çıkardık.' E şimdi failini ortaya çıkarın. Önce bu suçu buraya yıkmanın gayretine girdiler. 'İşlemleri yaptı ve çıktı' dediler, yalan. Bu sıradan bir insan değil, kalemi olan bir insan. Oradan nişanlısını almadan gitmesi mümkün değil. Daha sonra ileri gittiler, 'Yerli işbirlikçilerle bunu yaptık'. Peki kimdir yerli işbirlikçi, bunu söyleyin. Bunu söylemedikleri gibi 'Böyle bir ifade kullanmadım' diyerek yine yalan söylediler. Bize gelen ses kayıtlarına göre şu andaki veliaht prensin en yakınında olanlar bu işin aktif rol üstlenicisi."
 
Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye'ye ilişkin de konuştu. Erdoğan "Daha önce Cerablus'ta, Afrin'de, İdlib'de yaptığımız gibi Fırat'ın doğusundaki bölgeleri huzura kavuşturmaya kararlıyız. Nitekim dün akşam Irak'ta operasyonumuzu yaptık. Sincar'da ve Mahmur'un eteklerinde atılan adımlara karşı operasyonumuzu yaptık. Gerisi gelecektir. Oradan tehdit varsa, cevabı verilecek" dedi.
 
Erdoğan, ABD'ye yönelik olarak da birtakım uyarılarda bulundu. "Bizden yeni bir plan istiyorlar. 'Cambaza bak cambaza' oyunu haline getirdikleri Münbiç hikayesiyle bizim dikkatimizi dağıtmaya, kararlılığımızı bozmaya çalışıyorlar. Münbiç Arapların yaşadığı bir bölgedir" diyen Erdoğan, ABD'ye atıfla "Ama terör örgütlerine vermiş durumdalar. Şimdi de diyoruz ki, temizlediniz temizlediniz, çıkarmadığınız takdirde Münbiç'e de gireceğiz. Türkiye Fırat'ın doğusundaki terör batağına müdahalede yeterince zaman kaybetmiştir" diye konuştu.