28 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan, ateşkesle sınırların korunaklı hale getirildiğini iddia etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik Moskova ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. İdlib'deki ateşkesin birkaç alanda önemli kazanımlar getirdiğini iddia eden Erdoğan, ''Ateşkes, ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor'' ifadesini kullandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova dönüşü uçakta yandaş gazetecileriyle konuştu. Moskova'dan kazanımla döndüklerini iddia eden Erdoğan, ateşkesle Türkiye'nin sınırlarının daha güvenli olduğunu söyledi. Erdoğan, mültecilerin Avrupa'ya yönlendirilmeye devam edileceğini de belirtti.

'SINIRLARIMIZ SALDIRILARA KARŞI DAHA KORUNAKLI OLACAK'
"Suriye konusunda daha önce de Sayın Putin'e söylediğim bir konuyu bugün de ele alma fırsatı bulduk. Suriye ve İdlib'deki gelişmeler ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilememelidir. Bu anlayışla bugün önemli bir adım attık ve ateşkes anlaşmasını yaptık. Buradaki üç madde önem arz ediyor. 6 Mart 2020 saat 00.01'den itibaren yürürlüğe giren ateşkesle ilgili arkadaşlarımız konunun sahada takibini de yapıyor. Ateşkes birkaç alanda önemli kazanımlar getiriyor" diyen Erdoğan, bunları şöyle sıraladı:

"1- Ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor. 2- İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlıyor. 3- Orada bulunan askerlerimizin güvenliğini teminat altına alıyor. 4- Sivillerin korunması için önemli bir adım teşkil ediyor."

İDLİB'DEKİ GÖZLEM NOKTALARI: DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL
"Buraya gelirken amacımız ateşkes sağlamaktı. Hamdolsun bunu temin ettik. Tabi rejimin olası ihlal ve saldırılarına karşı da her an teyakkuz halinde olacağız. Bu konudaki kararlılığımızı son bir haftada rejime verdirdiğimiz zayiatlarda güçlü bir şekilde gösterdik" diyen Erdoğan, Libya meselesini de ele aldıklarını ifade etti. Erdoğan, gözlem noktaları ile ilgili de şunları söyledi:

"Malum, toplamda 12 gözlem noktası var. Tabi bu gözlem noktaları bizim için çok çok önemli. 12 gözlem noktasının dışında tabi aşağıda da gözlem önem ifade ediyor. Bu durumların hepsi de aynen şu andaki durum gibi korunacaktır. Şu anda herhangi bir değişiklik söz konusu değil."

KAPILARI AÇTIK, TARTIŞACAK ZAMANIMIZ YOK
Mültecilerle ilgili olarak Avrupa'nın sözünde durmadığı iddiasını yineleyen Erdoğan, "Her şeyden önce bizim Yunanistan tarafı ile bu süreçte ‘Açık kapı artık kapalı mı?' bunu tartışacak zamanımız yok, o iş bitti. Biz kapıları açtık şu anda. Mülteciler gidebildiği kadar gidecek biz bunları zorla ülkemizden de çıkartmıyoruz. Kendi arzularıyla kendi istekleriyle bu insanlar çıkıyorlar. Ama tabi Yunanistan bunlara zulmediyor" iddiasında bulundu.

ABD'NİN SİLAH DESTEĞİ OLABİLİRDİ
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun son dakika destek açıklamasını da değerlendiren Erdoğan, "Şimdi sözde güzel şeyler var ama uygulamada ne getirir ne götürür onu şu anda bilemiyorum. İşte dün akşam Büyükelçi ile beraber Birleşmiş Milletler Temsilcileri de bizdeydi. Onlarla da uzunca durum değerlendirmesi yaptık. Bu durum değerlendirmesinde de kendileri birçok destek vaadinde bulundular. Temennim odur ki bu destekler yerine gelir; tabi bu destekler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde olabilecek veya atılabilecek adımlar olur. Bunun yanında bugünkü ateşkes olmayıp da süreç aynen devam etmiş olsaydı birçok silah mühimmat araç gereç vesaire destekleri olabilirdi. Ama şu an itibarıyla bize Amerika'dan gelmiş herhangi bir destek söz konusu değildir. Fakat tabi önümüzde şimdi bir de Libya meselesi var. Libya'da da yine bizim Amerika ile görüşmelerimiz var" şeklinde konuştu.

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'dan alınan S400 füzelerinin nisan ayından itibaren aktif hale geleceğini de söyledi.