30 Eylül 2024 Pazartesi

Erçe: Alevilere yönelik saldırılar hedefli, planlı

Ankara Tuzluçayır ve Kızılay'da dört Alevi örgütü ve cemevine yönelik saldırıya ilişkin ETHA'ya değerlendirmede bulunan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, seçimler öncesinde yaşanan bu saldırının hedefli, planlı olduğuna dikkat çekti. Erçe, saldırıların, Muharrem ayının ilk gününde ve İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine tepki göstermelerinin ertesi günü yaşandığına işaret etti. Bugün örgütlü oldukları bütün kentlerde saat 17.00'da eylemler yapacaklarını duyurdu, katılım çağrısında bulundu.

Ankara'da dört Alevi örgütü ve cemevine yönelik dün eşzamanlı saldırı yaşandı. Üçü Alevilerin yoğun olarak yaşadığı ve örgütlendiği Tuzluçayır'da biri Kızılay'da bulunan kurumlara yönelik saldırının tek bir kişi tarafından gerçekleştirildiği iddia edilerek A.O.K. adlı kişi gözaltına alındı.

'TARİH BOYUNCA ALEVİLERE YÖNELİK ÇOK SALDIRI YAŞANDI'
Saldırılara ilişkin ajansımıza konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Alevilere yönelik bu tür saldırıların yeni olmadığını ve bu tür süreçlerde benzer saldırıların daha önce de yaşandığını hatırlattı. Tarih boyunca pek çok kez Alevilere yönelik saldırılarla provokasyon ortamı yaratılmak istendiğini söyleyen Erçe, Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarını hatırlattı.

2023 SEÇİMLERİ ÖNCESİ KAOS PLANLARI
2023 seçimleri öncesinde kaos planlarını dillendirildiğini kaydeden Erçe, "Umarız ki haksız çıkarız çünkü halkı bölmeyi, parçalamayı, kutuplaştırmayı hedefleyen bir siyasal iktidar var" diyerek saldırının merkezine işaret etti.

Saldırının ardından bir kişinin yakalandığını hatırlatan Erçe, "Her olayda her saldırıda birbirine benzer gelişmeler yaşanıyor. Biri yakalanıyor ve saldırıların tamamını o kişinin yaptığı ileri sürülüyor. Sonra o kişinin meczup olduğu ileri sürülüyor" diyerek benzer senaryoların daha önce de yazıldığını söyledi.

KURUMLAR BİLİNÇLİ SEÇİLMİŞ
Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Tuzluçayır'da üç cemevi ve kuruma yönelik saldırının ardından Kızılay'da bir kuruma saldırı düzenlendiği bilgisini veren Erçe, saldırı yapılacak kurumların çok bilinçli seçildiğine dikkat çekti. Erçe şunları söyledi: "Saldırıya uğrayan kurumlarımızın üçü Alevilerin yoğun yaşadığı Ankara'nın Tuzluçayır mevkiinde. Dolayısıyla hedefin çok isabetli, bilinçli seçildiği ortada. Bu kurumlarımızın dışında Kızılay'da bir başka kurumun daha saldırıya maruz kaldığını gördük. Açıkçası bu 4 kuruma yapılan saldırının adreslerini analiz ettiğimizde iyi bir mühendislik olduğunu görmek mümkün. Muharrem'in birinci günü olması da manidar."

'BAKANLIK GENELGESİNE TEPKİDEN BİR GÜN SONRA SALDIRI YAŞANDI'
Saldırıdan birkaç gün önce İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan asimilasyon amaçlı genelgeye karşı Alevi örgütleri olarak ortak açıklama yaptıklarını hatırlatan Erçe, saldırının bu açıklamadan bir gün sonra yaşandığına dikkat çekti. Erçe, "Bütün bunları üst üste koyduğumuzda keşke bir meczup, akli dengesini yitirmiş bir kişi olsa dediğim seçenek ortadan kalkıyor. Çünkü adresleri biliyor, nereye gittiğini, ne yapacağını, nerede nasıl davranacağını bilen birisi. İşin ilginç tarafı eğer aynı kişiyse kamera görüntüleri olmasına rağmen bu kişinin diğer kurumlara ulaşmasına nasıl müsaade ediliyor. Bu da kocaman bir soru işareti. İçişleri Bakanlığı genelgesinde Muharrem boyunca cemevlerini yalnız bırakmayacaklarını, Alevilerle iç içe olacaklarını, lokmalarını paylaşacaklarını, hatta dedelerimize, kurum başkanlarımıza kendi belirledikleri mekanlarda sofra açacaklarını beyan etmişlerdi. Yani bizi yalnız bırakmayacak olan İçişleri Bakanlığı aynı anda aynı saat dilimi içerisinde 4 cemevimize yapılan saldırıyı önleyemiyor" diye konuştu.

'ARKASINDAKİ GÜÇLER AÇIĞA ÇIKARILSIN'
Saldırının arkasındaki güçlerin, kimlerin planladığının ve yönettiğinin açığa çıkarılmasının hükümet ve devletin görevi olduğunu söyleyen Erçe, bunların açığa çıkarılmaması durumunda hükümet ve devletin zan altında kalacağını vurguladı. Alevilere yönelik saldırılar ve katliamlara "Yeter artık" diyerek isyan eden Erçe, örgütlü oldukları bütün kentlerde bugün saat 17.00'da sokaklara çıkacaklarını duyurdu.

SALDIRILARA KARŞI SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI
Irkçı saldırılara karşı demokrasi, özgürlük, kardeşlik, barıştan yana olanlara seslenen Erçe, bulundukları kentlerde Alevi örgütleriyle temasa geçmelerini ve yapılacak eylemlere katılmalarını istedi.

Tuzluçayır Meydanı'nda saat 17.00'da buluşacaklarını ve kitlesel bir eylem gerçekleştireceklerini söyleyen Erçe, "Emek ve demokrasi güçleri, sendikalar, halkımız Alevi kurumlarının yapacakları açıklamalara destek olun" çağrısında bulundu.