23 Eylül 2024 Pazartesi

Enternasyonalist devrimci: Osman Nuri Ocaklı

MLKP'nin şehit komutanlarından Osman Nuri Ocaklı (Yılmaz Behrareş) ile Kobanê'de birlikte çalışma yürüten TKŞ temsilcileri Mirza Berxo ve Xanim İbrahim, Ocaklı'nın halkla çok güçlü ilişkiler kuran, sade ve mütevazi bir devrimci olduğunu anlattı. Ocaklı'nın kadın devrimini kırmızı çizgisi olarak gördüğünü belirten Berxo ve İbrahim, Ocaklı'nın mücadelesini omuzlama sözünü yineledi.

TKŞ temsilcilerinden Mirza Berxo ve Xanim İbrahim, beraber çalışma yürüttükleri ve 12 Haziran'da Türk devletinin saldırısında katledilen MLKP komutanı Osman Nuri Ocaklı'yı (Yılmaz Behrareş) ETHA'ya anlattı.

Ocaklı şahsında devrim şehitlerini anarak sözlerine başlayan Berxo, Ocaklı'nın herkesle eşit ilişkiler kurduğunu söyledi. Ocaklı'nın askeri bir komutan olmasına rağmen kendisini kimseden ayrı görmediğini ifade eden Berxo, askerlerle sıkça vakit geçirdiğini, onlarla sohbeti eksik etmediğini, tartışma yürüttüğünü dile getirdi.

BERXO: PARTİ TARZINI KENDİSİNDE SOMUTLAMIŞTI
Ocaklı ile Kobanê'de beraber çalıştıklarını kaydeden Berxo, Serêkaniyê savaşından sonra Kobanê'ye gelen Ocaklı ile kendini daha güçlü hissettiğini söyledi. Ocaklı'nın parti tarzını kendisinde somutladığını ifade eden Berxo, şöyle devam etti: "Yılmaz yoldaş kendisiyle bütün partiyi, partinin sesini birlikte getirdi. Kobanê'de siyasi, askeri, toplumsal yönden çalışmaları daha güçlü yürüttü. Bunların bendeki etkisi çoktu. Çalışmalarda nasıl yer alabilirim, kişiliğimdeki hareketleri nasıl yürütmeliyim, örgütü nasıl büyütebilirim çözümünü, yöntemini, gücünü ve inancını hep Yılmaz yoldaştan aldım. Yılmaz yoldaşla bir toplantıya girdiğimizde ya da bize bir eğitim verdiğinde moralle, coşkuyla, güçlü bir inançla, komünist ve sosyalist bir fikirle veriyordu, biz etkileniyorduk."

'YEDİDEN YETMİŞE HERKESLE TARTIŞIRDI'
Ocaklı'nın ilk zamanlarda Kürtçe bilmediğini, süreç içinde çok hızlı bir biçimde öğrendiğini aktaran Berxo, Ocaklı'nın halkla diyaloğunun çok güçlü olduğunu, güçlü ilişkiler kurduğunu vurguladı.

Ocaklı'nın hep toplum içerisinde olduğunu ifade eden Berxo, "Uzun yıllardır  kadro olmasına rağmen kendini üstün görmüyordu. Birlikte ailelere, ziyaretlere giderdik, kendini o ailenin bireyi yapardı. Kobanê'ye geldiğinde aileme de geldi, onları örgütlemek istedi. Sadece benim ailem değil, diğer ailelere gittiğimizde de örneğin on yaşındaki bir çocuk ağlıyorsa yanına gidip 'Neden ağlıyorsun' derdi, onunla ilgilenirdi. Yani sen dersin 'On yaşında bir çocuk, ağlıyor sadece' ama o öyle ele almazdı. O, o çocuğun da hakları var, neden ağlıyor, bakalım ne istiyor ki verebilelim derdi" ifadelerini kullandı.

"Sosyalizmi, Sovyetler savaşında insanların nasıl yaşadıklarını toplum içinde de tanıtmak isterdi. Toplumu bu yönde örgütlemek ve sosyalizm mertebesine ulaştırmak istiyordu" diyen Berxo, Ocaklı'nın yediden yetmişe herkesle tanıştığını ve tartıştığını kaydetti.

'ERKEK EGEMEN YANLARIMIZI DEĞİŞTİRDİ'
Osman Nuri Ocaklı'nın kadın devrimi çizgisiyle güçlü ilişkiler kurduğunu söyleyen Berxo, "Özellikle kadın hakları yönünden tartışırdı. Sadece kadınlar üstünde değil benim üstümde de etkilerde bulundu. Çünkü ben örgütü tanımadan önce kadınları küçük görürdüm. 'O kadındır, kadınlar ev içinde olmalıdır, ev işlerini yapsın, dışarıda hareket etmesin' derdim. Çünkü hep gerici zihniyet, erkek egemen zihniyet vardı bizde. Ama Yılmaz yoldaşın sayesinde ben yavaş yavaş kendimi değiştirdim" dedi.

Ocaklı'nın kendisine de erkek egemenliğine karşı mücadele gücü ve yöntemini kazandırdığını ifade eden Berxo, şunları şöyledi: "Doğrudur, bir kerede kendimizi tamamen değiştirdik diyemeyiz. Çünkü Yılmaz yoldaş otuz yıldır faşizme karşı mücadele ediyordu ama aynı zamanda erkek egemenliğe karşı da mücadele ediyordu. Yine de 'kişiliğimizde hala erkek egemen yanlar açığa çıkıyor' derdi. Bunun mücadelesini de veriyordu. Bundan dolayı ben egemenliğe karşı nasıl mücadele ederim, kadın hakkını nasıl savunurum, kadının hakkını kadına nasıl teslim ederim gücünü Yılmaz yoldaştan aldım."

Ocaklı'nın kadınlara erkek egemenliğine karşı mücadele yöntemlerini kazandırmak için çabaladığını anlatan Berxo, "Kadınlara, kadın özgürlüğünü tanıtıyordu; evlerden nasıl çıkarlar, özgürlüğün olduğunu bilebilsin, erkek egemenliğine karşı, devlete karşı, gerici zihniyete karşı nasıl mücadele edilir kadınlara tanıtıyordu" dedi.

'ÇOK YÖNLÜ BİR DEVRİMCİ KİŞİLİĞİ VARDI'
Ocaklı'nın çok yönlü bir devrimci kişiliği olduğuna dikkat çeken Berxo, bu yönüyle kendisinden çok büyük bir güç ve inanç aldıklarını vurguladı. Ocaklı'nın enternasyonalist devrimci kimliğine de dikkat çeken Berxo, "Devrimci, yurtsever, komünist bir kişilik aynı zamanda bütünlüklü bir kişilik görürdün. Sadece bir ulus için mücadele etmezdi, bütün uluslar için mücadele ederdi. Zaten o Kürt ulusundan değildi Lazdı. Bu yüzden bütün ezilen uluslar için mücadelesini yürütüyordu" dedi.

"Örneğin ben Ermeni ulusundanım, Yılmaz yoldaşı gördüm, tanıdım, anladım ki kendi ulusum için mücadele edebilirim. Faşizmin elinden, kölelikten kurtarabilirim. Bunu Yılmaz yoldaşın düşüncesi, buradaki mücadelesi sayesinde gördüm" diyen Berxo, Arap, Süryani, Kürt yoldaşlarının da Ocaklı'dan bu anlamda güç aldığını söyledi.

'DEVRİMİ KOMÜNİZME ULAŞTIRMA HEDEFİYLE HAREKET EDİYORDU'
Berxo, şu ifadeleri kullandı: "Bundan dolayı bütün uluslara özellikle ezilen uluslara, fakirlere, işçileri emekçilere, proletaryaya çağrımız; gelin örgütlerimizde, hareketimizde TKŞ'de Yılmaz yoldaşın Rojava'da inşa ettiği fikirle örgütlenin. Bütün uluslar ellerimizi birleştirelim, bir olalım ki Yılmaz yoldaşın ve fikrinin yolunu izleyebilelim. Öcünü alabilelim ve özellikle Rojava devrimini sosyalizme, komünizme ulaştırabilelim."

'İZİNDE OLACAĞIMIZIN SÖZÜNÜ VERİYORUZ'
Ocaklı'nın devrimi sosyalizme, komünizme ulaştırmak için çalıştığını kaydeden Berxo, bundan dolayı faşist Türk devletinin Ocaklı'yı hedef aldığını vurguladı. Berxo, şöyle devam etti: "Bir daha Yılmaz yoldaşa söz veriyoruz. Mücadelemizi devam ettireceğiz. Kanını yerde bırakmayacağımıza söz veriyoruz. Orak çekiçli kızıl bayrağını hep yükselteceğiz. Özelikle onun partisi MLKP'ye başarılar diliyorum. Ve yine Yılmaz yoldaşın fikriyle Rojava'da inşa olan devrimci komünist hareket TKŞ'ye başarılar diliyorum. Yılmaz yoldaşın izinde olacağımızın sözünü veriyoruz."

İBRAHİM: BÜTÜN YARALARA DERMANDI
Ocaklı'yla 3 yıldan uzun süredir birlikte çalışma yürüttüklerini söyleyen TKŞ'li Xanim İbrahim, Ocaklı'nın yoldaşları ve halkla kurduğu ilişkilerin çok güçlü olduğunu kaydetti. Ocaklı'nın halkla kurduğu ilişkilerdeki sadeliğine işaret eden İbrahim, halkın da onu çok sevdiğini söyledi.

İbrahim, Ocaklı'nın güler yüzlü bir devrimci olarak halka yüreğini açtığını, bu nedenle halkın güvenini kazandığını vurguladı. İbrahim, "Yılmaz yoldaş güler yüzlü bir insandı. Ne kadar sinirlensen de onunla oturduğunda rahatlardın. Kürtçe bir söz var 'Bütün yaralara derman' diye. Yılmaz yoldaş bütün yaralara dermandı" ifadelerini kullandı.

Ocaklı'nın kadın devrimiyle kurduğu ilişkiye de dikkat çeken İbrahim, şöyle devam etti: "Kadınlar onun kırmızı çizgisiydi. Herkesten fazla kadın haklarını savunurdu. Yılmaz yoldaş MLKP'lidir, MLKP de komünist bir partidir, ezilenlerin, fakirlerin partisidir. Yılmaz yoldaş 'Evet doğru biz ezilen halkları savunuyoruz. Ezilen, fakir halklar için evimizden ayrıldık, kendimizi buna feda ettik. Ama kadınlar daha fazla eziliyorlar. Kadınlar erkekler tarafından eziliyorlar' diyordu."

'SOSYALİST YURTSEVERLİK ÇİZGİSİNİN KARARLI SAVUNUCUSU'
Ocaklı'nın sosyalist yurtseverlik çizgisinin kararlı bir savunucusu olduğunu söyleyen İbrahim, "Kürt halkının özgürlük mücadelesi için Yılmaz yoldaş geldi Rojava devrimine katıldı. Dedi ki Kürtler eziliyor, hakları yok sayılıyor. Neden tüm dünyanın hakları var da Kürtlerin yok? Nerede bir ezilen varsa MLKP oraya gidiyor, onlar için mücadele ediyor, canlarını feda ediyor" ifadelerini kullandı.

Ocaklı'nın 35 yıllık bir devrimci olarak Rojava devriminde çok çeşitli görevler üstlendiğinin altını çizen İbrahim, "Askeri alanda, politik kitle alanında yer aldı. Toplumun içinde her evde yer edindi. Her eve girmek, halkın dertlerini, isteklerini anlamak istiyordu. Yılmaz yoldaş büyük bir komutandı ama kimse bilmezdi ki Yılmaz yoldaş büyük bir komutandır. O kadar yıl çalışma yürütmüş, mücadele etmiş" dedi.

'ONUN YERİNİ DOLDURACAĞIZ'
"Onun kızıl bayrağını yükselteceğiz. Faşist Türk devleti ve işbirlikçileri sakın komutanımızı, öncülerimizi şehit düşürdüklerinde moralimizin düşeceğini, korkacağımızı, evlerimize döneceğimizi düşünmesinler. Kinimiz çoğalıyor. Bir komutanımız şehit düşünce onumuz onun yerini alıyoruz. Kinimiz, yüreğimizdeki ateşi çoğaltıyor" diyen İbrahim, Ocaklı'nın öğrencileri olduklarını vurguladı.

İbrahim, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bize o kadar eğitim verdi, emek verdi. Rojava'ya o kadar emek verdi. Emeklerini boşa çıkarmayacağız. Yerini dolduracağız. Ailesine ve MLKP'li yoldaşlara başsağlığı diliyorum. Selam gönderiyorum. Şehit Namirin."