1 Ekim 2024 Salı

Enternasyonal devrimciler Baran Serhat'ı anlattı

İngiltere'de "Dema Baranan" gösterimi etkinliğinde bir araya gelen enternasyonal gönüller,  Baran Serhat'la yaşadıkları anılardan anekdotlar aktardı, "Onunla tanışan herkes bütün acabalarını yıkıp geçiyordu" denildi.

İngiltere'de düzenlenen bir etkinlikte "Dema Baranan" belgeselinin gösterimi yapıldı. Gösterime katılan enternasyonal gönüllüler, 23 Mart 2019 tarihinde katledilen MLKP Rojava temsilcisi Baran Serhat'ı (Bayram Namaz) anlattı.

Etkinlikte Rojava ve Güney Kürdistan'daki son gelişmeler ele alındı. Yapılan sunumda, ENKS-PYD İttifakı, ABD'li şirketle yapılan petrol anlaşması da dahil Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu'nun gelişim sorunları üzerine canlı tartışmalar yürütüldü.

Tartışmalar ışığında "ENKS ile yapılan anlaşma ile Kürt burjuvazinin iktidardan pay sahibi oluşu, petrol anlaşması vb. enternasyonal dayanışmayı düşürecek bir argüman değil, devrim değerleri ve kazanımlarına daha sıkı sarılmanın bir argümandır. Rojava Devrimi, yaşamak için tavizler verirken onun taktik manevra gücü en çok da dünya halklarının dayanışma mücadelesiyle ilintili. Rojava'da devrim güçlerinin elini güçlendirmek için emperyalist güçlere baskı kurmak ve eylemli dayanışmayı yükseltmemiz gerekiyor" değerlendirmeleri yapıldı. 

Güney Kürdistan'a dönük saldırılar hakkında ise şunlar belirtildi: 

"Başur'a yönelik saldırılara karşı enternasyonalist duruş Rojava'yla eş düzeyde değil. Bu saldırının kapsamını kavramak ile ilgili. Rojava'ya yönelik saldırının amacı da Medya Savunma Alanları'nı kapsayan Kürtlerin Statü kazandığı alanları işgal etmekti. Devrimin kalbi dağlarda atıyor. Rojava Medya Savunma Alanları'dır ve tersi geçerli. Rojava için ne yaptıysak Güney Kürdistan'daki gerilla alanları için aynısını yapmalıyız."

ENTERNASYONALİST GÖNÜLLÜLER BARAN'I ANLATTI
Siyasal gelişmelere dair yürütülen tartışmaların ardından "Baran Serhat ve Enternasyonalistler" başlıklı bir panel gerçekleşti. Panelde konuşan enternasyonalistler Baran Serhat'la yaşadıkları anılardan anekdotlar aktarırken, onun karakteristik özelliklerini tanımladılar. Baran Serhat'ın çok sayıda enternasyonalist devrimcinin yaşamına dokunduğunu belirten gönüllüler, şunları vurguladılar:

"Hem ideolojik gelişimimiz, hem de Enternasyonal Özgürlük Taburu'nun gelişiminde Baran Serhat'ın çok büyük emekleri vardır. Onunla tanışan herkes bütün acabalarını yıkıp geçiyordu. İnsanın beyninde netleşmesini sağlıyordu, rahatlatıyordu. Yaşamıyla, komutanıyla öğretiyordu. O ve onun özellikleri dünya komünist ve devrimci hareketinin hangi hattan geliştiğinin birer işaretidir."

Enternasyonalist gönüllüleri, devrimcileri ve bütün katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan MLKP Temsilcisi, "Rojava Devrimimizin enternasyonalist karakterini geliştirmek için dünyanın bütün köşelerinden devrimciler çok büyük fedakarlıklar ortaya koydular. Anna Campbell, İvana Hoffmann gibi nice enternasyonalist ölümsüzleşti. İşte bir çok ulustan biz devrimcileri bugün burada bir araya getiren bu değerler ve bütün bu değerlerin önder bir temsilcisi Baran Serhat" ifadelerini kullandı.

"Baran Serhat dönemin ihtiyaçlarına bağlı inşa edilmiş bir devrimci kişiliktir" diye belirten MLKP Temsilcisi, "Baran Serhat'laşmak sadece partinin değil, dünyadaki durumun, koşulların bir çağrısı. Başarılı olmak istiyorsak, zaferler kazanmak istiyorsak adanmışlığımızı, fedakarlığımızı, militanlığımızı misliyle arttırmalıyız" çağrısı yaptı.

Son olarak "Dema Baranan" belgeseli gösterimi yapıldı. Katılımcılar, belgesel üzerine canlı tartışmalar yürüttüler.