23 Eylül 2024 Pazartesi

Ensar Vakfı okullarda: MEB yargı kararını uygulamıyor

Ensar Vakfı'nın eğitim kurumlarında sınırsızca propaganda yaparak gericiliği yaymasının önünü açan protokol, yargı kararına karşın uygulanmaya devam ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Ensar Vakfı arasında imzalanan Eğitim, Seminer ve Sosyal Etkinlikler Düzenlenmesine Dair İş Birliği Protokolü'nün iptali için açılan dava sonucunda verilen yürütmeyi durdurma kararı henüz uygulanmadı. Konuyu yargıya taşıyan Eğitim-Sen, 3 Mart tarihli kararın uygulanması için MEB'e uyarı yazısı gönderdi.

Danıştay 8. Dairesi Eğitim-Sen'in gerekçelerini haklı bularak söz konusu protokolün örgün eğitime ilişkin kısmı açısından yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Ancak, hukuka aykırılıklar Danıştay kararıyla saptanmış ve yürütmenin durdurulması karar verilmiş olmasına rağmen, bazı illerde valilikler ve il milli eğitim müdürlükleri ile Ensar Vakfı, Hizmet Vakfı ve benzeri vakıflar arasında hala iş birliği yapılarak örgün eğitim kapsamındaki eğitim kurumlarında etkinliklerin devam ettiği bildirildi.

Ensar Vakfı'nın eğitim kurumlarında sınırsızca propaganda yaparak dinci gericiliği yaymasının önünü açan protokol, yargı kararına karşın uygulanmaya devam ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayıyor.

Danıştay kararının uygulanmasını isteyen Eğitim-Sen Milli Eğitim Bakanlığı'na uyarı yazısı gönderdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan imzalı yazıda, “İdari yargı kararlarının uygulanmaması, değişik yaptırımların uygulanmasını gerektiren bir eylemdir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da her idari organ gibi, anayasal ilke ve kurallar doğrultusunda yargı kararına saygılı olmasını ve yargı kararlarının gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. Bakanlığın, yargı kararının gereğinin yerine getirilmesi konusunda gerekli duyarlılığı göstereceği ve benzer uygulamaları yapan illere müdahale edilerek söz konusu uygulamalara son vereceği ve sonucu hakkında sendikamızı bilgilendireceğini umuyorum” denildi.

OKULLARDA GERİCİLİK VE PİYASACILIK AŞILANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, 2015'ten itibaren onlarca dernek ve vakıfla protokol imzalayarak bilim dışı eğitimi dayatmakla eleştiriliyor. Bu vakıf ve derneklerin bir kısmı çeşitli sermaye gruplarının alt kuruluşuyken diğer bir kısmı ise gerici cemaatlerin uzantısı. İmzalanan protokollerle kamu kaynakları söz konusu vakıf ve derneklere aktarılıyor.

Öğretmenler, mesleklerinin işlevsizleştirilerek hiçbir pedagojik yeterliği ve niteliği olmayan kişilerin okullara sokulmasından ve öğrencilerin ders saatlerinde 'projelerin' parçası haline getirilmeye çalışılmasından şikayetçi.

Diğer yandan Eğitim-Sen, protokoller ile örgün ve yaygın eğitim alanında gerici yapılanmalara sınırsız bir faaliyet ve yetki alanı yaratıldığı görüşünde. Buna göre vakıf ve derneklere kendi ideolojileri doğrultusunda eğitim vermenin yanı sıra eğitim verecek eğiticileri belirleme ve eğitme yetkisi de tanınıyor. Halk Eğitimi Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Turizm Eğitim Merkezleri gibi kamusal eğitim vermesi gereken birçok kuruluş tamamen bu yapıların emrine veriliyor.

Eleştirilerin odağında ise yandaş Ensar Vakfı var. MEB ile imzaladığı protokol doğrultusunda çocuk istismarı, taciz, tecavüz skandallarıyla ismi anılan Ensar Vakfı’na Türkiye’nin her yerinde eğitim, seminer, sosyal etkinlik düzenleme, öğrencileri kampa götürme yetkisi verildi. Yürüttüğü eğitimlerde kendi müfredatını oluşturma hakkı da tanınan Ensar'a karşı Eğitim Sen’in açtığı davalar sonucunda Danıştay, Anayasa’ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle protokolün yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.