25 Eylül 2024 Çarşamba

'Engelsiz bir yaşam mümkündür'

Hükümetin politikalarının engellileri ve toplumun tüm yoksul kesimini sadaka politikasına mecbur ettiğini kaydeden HDP Engelliler Komisyonu Sözcüsü Güzel, engellilere ve tüm topluma demokrasi mücadelesi vermeye ve demokrasiyi inşa etme çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu Sözcüsü Aysel Güzel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, AKP'nin politikalarının sadece engellileri değil toplumun yoksul kesimlerini de sadaka politikalarına mecbur ettiğini vurguladı.

Engelliler üzerindeki bu izolasyon ve yalnızlaştırma politikalarıyla engellilerin toplumdan soyutlanmalarının engellendiğini kaydeden Güzel, engelli sorunların çözülmesi yolunda irade gösterilmesi takdirde engelsiz bir yaşamın mümkün olduğuna dikkat çekti.

HDP Engelliler Komisyonu Sözcüsü Güzel'in, açıklaması şöyle devam etti: "Bugün için engellilerin en temel sorunları eğitim, rehabilitasyon, istihdam gibi sorunlardır. Bu sorunlar çözüldüğünde engelli meselesi büyük ölçüde çözüme kavuşmuş olacaktır. Bütün mesele engellileri üretici konuma getirmektir. Yaşam alanlarında gerekli mimari düzenlemelerin yapılması ise engellilerin yardımla değil yardımsız bir biçimde yaşamalarına imkan sağlayacaktır. Engelli aylığı ve bakım parası gibi sadakacı anlayışlara son verilip istihdamı sağlamak, istihdam edilemediğinde ise işsizlik tazminatıyla onları donatmak, onların onurlu bir yaşam sürmelerine olanak sağlayacaktır.

"Toplumdaki engelli algısını değiştirmek ise engellilere de eşit yurttaşlık temelinde haklar vermek ve onları muhtaç olmaktan kurtarmakla mümkündür. Toplumun bütün sorunları gibi engelli sorunlarının çözümü de ancak gerçek bir demokrasinin tesisiyle gerçekleşecektir. Onun için toplumun tüm bireyleri gibi engellilerin de demokrasi mücadelesi içerisinde yer almaları gerekmektedir. Demokratik Cumhuriyet engelsiz bir yaşamı yaratmada önemli bir rol oynayacaktır. Toplumun bütün bireyleri gibi engellileri de bu bağlamda demokrasi mücadelesi vermeye ve demokrasiyi inşa etmeye çağırıyoruz."