30 Eylül 2024 Pazartesi

Engelliler haykırdı: 20 bin atama, yüzde 6 kota istiyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplanan engelliler, iktidarın engelli bireylerin çalışma hakkını gasp etmesine tepki göstererek, 20 bin atama ve kamu kurumlarında yüzde 6 engelli personel kotası istediklerinin altını çizdi.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) girerek yüksek puanlar alan ve uzun süredir atama bekleyen engelliler, seslerini duyurmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplandı. "Acil 20 bin atama, yüzde 6 kota istiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Engelli istihdam kotası yüzde 6'ya çıkarılmalıdır", "Söz verip de caydılar, bizi yok saydılar" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, iktidara seslenerek iş kanunları gereği kamu iş yerlerinde yüzde 4 oranında engelli personel istihdam edilmesi gerektiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre kamu kuruluşlarında memur ve sözleşmeli olan en az 105 bin 496 engelli personel çalıştırılması gerekirken istihdam edilen engelli personel sayısının 63 bin 87 olduğuna dikkat çeken Özsaygı, "Ülke yönetiminin en üst noktasının açıkladığı bu veriler atama bekleyen engellilere nasıl bir haksızlık yapıldığını ortaya koymaktadır" dedi.

Son EKPSS'ye 95 bin engellinin girdiğini ve atama beklediğini kaydeden Özsaygı, çalışma hakkı başta olmak üzere yaşamın pek çok alanında engelliler olarak hak gasplarına uğradıklarını vurguladı. Engellilerin insanlık onuruna uygun bir yaşam için çalışma hakkının önemine dikkat çeken Özsaygı, çalışma hakkı gasp edilen engellilerin bin 124 TL engelli aylığına mahkum edildiğini söyledi. 

Özsaygı, şöyle devam etti: "Ülkemizde engellilerin, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürme olanağından uzak olduğu ortadadır. Anayasa'nın 10'uncu ve 90'ncı maddesi, Engelliler Hakkında Kanunun 14'üncü maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına ilişkin Sözleşmenin 27'nci maddesi ve engelli haklarına ilişkin diğer tüm mevzuat gereğince engellilerin çalışma hakları tanınmalı ve devlet yöneticileri tarafından gereği yerine getirilmelidir. Kamu personeli ataması yapılması ve kamudaki engelli istihdam kotasının yüzde 6'ya çıkarılması gerekmektedir."

Eylem boyunca sık sık, "Engelliler burada, Derya Yanık nerede", "20 bin atama, yüzde 6 kota" sloganları atıldı.