25 Eylül 2024 Çarşamba

Engellenen Tahir Elçi sergisi Adliye'nin önünde açıldı

Dört yıl önce katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin faillerinin ortaya çıkarılması talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan 204. eylemde, 20 Baro Başkanı konuştu. Elçi'yi anma etkinlikleri kapsamında yapılmak istenen resim sergisinin yasaklanması nedeniyle adliye önünde sergi açıldı.

Diyarbakır Sur'da yaşanan çatışmalara dikkat çekmek isterken 4 yıl önce öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi anma etkinlikleri bugün de devam etti.

Diyarbakır Baro'nun “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü” etkinliği 204'üncü haftasına girerken, her ay başka ilde yapılan Adalet Nöbeti'nin 9'uncu durağı Diyarbakır oldu. Diyarbakır Adliyesi'nin önünde gerçekleşen etkinlikte, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Hasanpaşa Hanı'nda sergilenmesine izin vermediği fotoğraflar sergilendi. Adalet Nöbeti'nde Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Urfa, Şırnak, Dersim, Van, Yalova ve Diyarbakır Barosu'ndan oluşan 20 baro, Elçi'nin faillerinin bulunmayışına ve bölgede kayyum atamalarına tepki gösterdi.

'TALEBİMİZ ADLİYE DUVARLARINI AŞMADI'
Adalet Nöbeti'nde "Halk idaresinin askıya alındığı kayyumlar diyarı Diyarbakır'a hoş geldiniz" ifadeleriyle başlayan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "204 haftadır burada faillerin bulunması ve yargı önüne çıkarılmasını bıkmadan talep ettik. Ancak taleplerimiz şu adliye binasının duvarlarını aşıp içeriye girmedi. Tam dört yıldır körleri ve sağırları oynuyorlar" diye tepki gösterdi.

Son dört yılda toplanma ve gösteri özgürlüğünün neredeyse tümüyle ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Aydın, yasaklara rağmen sokağa çıkan yurttaşların polisin sert müdahalesine maruz kaldığını, savaş karşıtlığının suç, savaş kışkırtıcılığının ise kural haline geldiğini, kayyum uygulamasının, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının günlük rutin haline geldiğini ifade etti.

Aydın, Elçi cinayeti ve yaşanan haksızlıklar, adaletsizliklerin bir daha yaşanmaması için 4 yıldır il il dolaştıklarını kaydetti.

BARO BAŞKANLARI KONUŞTU
Elçi'nin faillerinin bulunması için 4 yıldır adalet aradıklarını vurgulayan Adana Baro Başkanı Veli Küçük ise,  Aladağ Kız Yurdu'nda 3 önce çıkan yangında yaşamını yitiren 11 çocuk için adalet istediklerini belirterek, verilen cezaları adil ve yeterli olmadığını söyledi.

Aydın Barosu adına konuşan avukat Burak Özdemir ise ", "Bir baro başkanı bu topraklarda öldürülüyorsa ve failleri hala bulunamıyorsa bu ayıp hepimize yeter. Bu, toprakların adalet ihtiyacının ne kadar kuvvetli olduğunun göstergesidir. Failli meçhul cumhuriyetler ülkesine döndük” diye konuştu.

"Biz artık nöbet tutmak istemiyoruz" diyen Bursa Baro Başkanı Gürkan Artun da "Tahir Elçi soruşturmasında başladığımız yerde değiliz. Başladığımız yerin çok gerisindeyiz. Failler bulunur ümidimiz vardı. Ama zaman geçtikçe bunu azalttılar" dedi. 

BARO BAŞKANLARINDAN KAYYUMLARA TEPKİ
Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, kayyum saldırılarına dikkat çekti. Öncel, "Bu sürecin bir an önce sona ermesi kayyum atmalarının derhal sonlandırılması ve görevden alınan belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesini için buradan siyasi iradeye çağrı yapıyoruz" diye konuştu. 

Durakoğlu da "Bir ülkede eğer halkın verdiği oyun bir anlamı olmuyorsa, bunun üstüne bir ülkenin iktidarı oturabiliyorsa, hiçbir biçimde bir hukuk gerekçesini bulabilmek mümkün değildir. Direnmek zorundayız, anlatmak zorundayız. Kanuni bile olabilir. Kanuni de olsa hukuksuz olduğunu anlatmak zorundayız. Anayasanın en kutsal haklarından birisi olan oy verme hakkını bu denli işlevsizleştiren, anlamsızlaştıran bir kayyum uygulamasının arkasında durabilmek, bunu söyleyebilmek asla mümkün olmamalıdır. Hiçbir hukukçu bunu savunabilir durumda olmamalıdır. Direnmeye devam edeceğiz. Bu nöbetlerin parolası demokrasi işareti de hukuktur" dedi.

Adalet Nöbeti, sergilenmesine izin verilmeyen Tahir Elçi Fotoğraf Sergisi fotoğraflarıyla çekilen toplu fotoğrafla son buldu.