23 Eylül 2024 Pazartesi

EnerjiSA'dan atılan işçiler direnişe devam edecek

Enerji-SA'da işten atılan işçiler yapılan görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. İşçilerin örgütlü olduğu sendikalardan Enerji-Sen'in Başkanı Keskin, "Gerekirse İstanbul Sabancı Holding'e kadar yürüyerek, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Elektrik Gaz Su Baraj Sendikası'na (Enerji-Sen) üye işçilerin "performans" gerekçesiyle işten atılmalarına ilişkin EnerjiSA yetkilileriyle görüşme yapıldı. Görüşmeye, CHP milletvekilleri Yıldırım Kaya ve Kani Beko ile DİSK bölge temsilcileri yer aldı. Görüşmenin ardından Dev Maden-Sen Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında görüşmeye ilişkin bilgi veren Kani Beko, gerekçesiz işten atılan işçilerin işe iadesi talebiyle EnerjiSA Genel Müdür Yardımcısı ve insan kaynaklarından sorumlu yetkililerle bir saatlik görüşme yaptıklarını söyledi. Görüşmede sorulara net cevap alamadıklarını belirten Beko, "Gerekçesiz işten atılan arkadaşlarımızın disiplin kurulu kararları yok. İşe iade davası açarlarsa kazanacakları çok açık. Dava sonucu, ihbar, kötü niyet, kıdem tazminatı alacaklar diye belirttik. Şirketin zararına rağmen, vereceklerini söylediler" dedi.

ENERJİSA İŞÇİLERİ GEREKÇESİZ ATTIĞINI KABUL ETTİ
İşten atmaların Türk-İş'e bağlı Tes-İş Sendikası ile Enerji-Sen arasındaki rekabete dayandırıldığını söyleyen Beko, işten atılan 24 işçinin Isparta'da üç gün elektriklerin kesik olduğu dönemde ve sonrasında Kastamonu Bozkurt'ta sel felaketinde görev yaptıklarını ve kendilerine başarı belgesi verildiğini hatırlattı. Başarı belgesi verilen işçilere yazılı ya da sözlü herhangi bir ihtar, disiplin soruşturması yapılmadığını kaydeden Beko, "Bu sosyal cinayettir. Arkadaşlarımız, işe iade edilinceye kadar onurlu mücadelelerinde yalnız bırakmayacağız" dedi.

Yıldırım Kaya ise, görüşme masasında, "İşçilerin kapınızda dayak yemesine neden seyirci kaldınız. Bu işçileri neden işten attınız" diye sorduklarını belirterek, yasak olduğu bir buçuk yıldır işten atamadıkları işçileri bugün çıkardıkları yanıtını aldıklarını söyledi. EnerjiSA patronlarının işten atmaların sendikal faaliyet nedeniyle gerçekleştirilmediğini öne sürdüğünü kaydeden Kaya, Enerji-Sen üyelerinden daha fazla sayıda Tes-İş üyesinin işten atıldığını söyleyerek kendilerini savunmaya çalışmalarına tepki gösterdi.

'HOLDİNG'E YÜRÜYECEĞİZ'
Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, direnmeye devam edeceklerini vurguladı. Keskin, "Onlar gözünü karartmış olabilir, biz de gözümüzü kararttık. Yasal olmayan bir şekilde işten atıldık. Gerekirse İstanbul Sabancı Holding'e kadar yürüyerek mücadelemizi taşıyacağız. İnanmış işçilerin birliğinin önünde hiçbir güç duramayacak. Güvencesizliğe karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" diye vurguladı.