22 Eylül 2024 Pazar

Enerji Bakanı: Çalışmalar için en az 400 bin kamyona ihtiyaç var

İliç'teki maden katliamında göçük altında kalan işçiler için arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Enerji Bakanı Bayraktar, çalışmalar için en az 400 bin kamyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Maden şirketinin yönetim düzeyinde zafiyet olduğunu savunan Bayraktar, "Tesisin izinleri ile alakalı süreçlerde herhangi bir sıkıntı yok" diyerek bakanlığı aklamaya çalıştı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde tüm uyarılara rağmen işletilmeye devam edilen Anagold Madenciliğe ait Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü liç yığının çökmesi sonrası resmi rakamlara göre 9 işçinin göçük altında kaldığı maden katliamında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Arama kurtarma çalışmalarında üçüncü güne girilirken hala hiçbir işçiye ulaşılamadı. Öte yandan olay hakkındaki soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısının 8'e yükseldiği öğrenildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katliamın yaşandığı İliç'te açıklamalarda bulundu.

BAYRAKTAR TÜM SORUMLULUĞU ŞİRKETE DEVRETTİ
Çalışmalar için en az 400 bin kamyona ihtiyaç olduğunu itiraf eden Bayraktar, bölgede heyelan tehlikesinin devam ettiğini söyledi. İşletmeyi durdurmaya yönelik soruya ise "İşletme şu an durmuş durumda" şeklinde cevap verdi.

Bayraktar, olaya ilişkin sorumluluğu Anagold yöneticilerine devrederek, "Buradaki şirketin yönetim düzeyinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Çünkü hâlâ söz konusu yabancı şirketin temsilcileri burada değiller, bu da işin beraberinde bakmamız gereken bir konu. Ama bu konuya da arama kurtarma çalışmalarını bitirdikten sonra yoğun bir şekilde bakacağımızı ifade ediyorum. Bu tesisin izinleri ile alakalı süreçlerde herhangi bir sıkıntı yok. Ama uygulama noktasında ilgili bakanlıklar soruşturmayı yürütüyor. Hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğini söyleyebiliriz. Sudan ve topraktan alınan numunelerle ilgili şu anlık bir tehlike yok. Tekrardan kontrol edilmek üzere numuneleri Ankara'ya gönderdik" ifadelerini kullandı.