1 Ekim 2024 Salı

Emine Şenyaşar: Oğlum serbest kalana dek adalet arayacağım

2018 yılında yaşanan Şenyaşar ailesi katliamı sonrası, saldırılardan yaralı kurtulan Emine ve Ferit Şenyaşar'ın 413 günlük adalet mücadelesi sonucu katliam dosyasında 4 kişi tutuklandı. Emine Şenyaşar, katliamın esas faillerinin dışarıda olduğuna işaret ederek, gerçek adalet sağlanana kadar adalet mücadelesini devam ettireceğinin altını çizdi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları Şenyaşar ailesine saldırmış, Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar çeşitli yerlerinden saldırmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları Suruç Devlet Hastanesi'nde de saldırılarını sürdürmüş, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşi Emine Şenyaşar'ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişti.

Olaya dair yürütülen soruşturma, aynı gün olmasına rağmen iş yeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İş yeri dosyasıyla ilgili açılan davada, Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl ile hapis cezası verildi. Hastanede yaşanan katliama dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. Hastanedeki katliama ilişkin açılan dosya kapsamında, 22 Nisan 2022 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın babası Osman Yıldız, ağabeyi Celal Yıldız, yeğenleri Osman Şah, Şeğsin Yıldız ve danışmanı Mustafa Amaç'ın da aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı. Dosyada 43 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenilirken, Celal Yıldız, İbrahim Şimşek, Mikail Şimşek ve Müslüm Yıldız, "Kasten öldürme", "Kasten yaralama", "Delil karartma" nedeniyle tutuklandı. Mahkeme, tutuklama talebiyle sevk edilen diğer 4 kişiyi ise "Adli kontrol şartı" ile serbest bıraktı. 

ADALET NÖBETİ 413. GÜNÜNDE
Urfa Adliyesi önünde katliamdan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar'la birlikte Adalet Nöbeti'ni sürdüren Emine Şenyaşar, 413'üncü gününde de Urfa Adliyesi önüne gelerek nöbeti başlattı. 

EMİNE ŞENYAŞAR: OĞLUMU YARALI HAPİSHANEYE ATTILAR
Emine Şenyaşar, yaşanan katliamda tutuklanan 4 kişiden çok daha fazla saldırgan olduğuna dikkat çekerek, bütün faillerin tutuklanmasını istedi. Adaletin sağlanması ve Fadıl Şenyaşar'ın serbest bırakılması talepleriyle mücadelesini sürdürdüğünü kaydeden Şenyaşar, "Oğlum yaklaşık 4 yıldır tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Tutuklandığında yaralıydı, yaralı halde hapse attılar. Onunda ölmesini istiyorlardı. Hepimizi öldürmek istediler. Çocuklarım ve çocuklarımın babasını yaraladılar, hepsini öldürmek istediler. 3 oğlum şans eseri kurtuldu. Artık yeter, oğlum eve gelsin. Oğlum kimseyi öldürmedi, bıraksınlar. Oğlum bırakılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Herkes için adalet istediğini vurgulayan Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar ile birlikte hapishanelerde suçsuz yere tutulan herkesin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Katliamın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yas tutamadıklarını dile getiren Şenyaşar, adalet sağlandığında ve Fadıl Şenyaşar serbest bırakıldığında taziye kuracaklarını söyledi.

'HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR'
Adalet Nöbeti boyunca çokça sahiplenildiklerini ve yalnız bırakılmadıklarını söyleyen Şenyaşar, nöbete devam edeceğini ifade ederek herkesi dayanışmayı sürdürmeye çağırdı. Şenyaşar, sözlerine şöyle devam etti:  "Her zamankinden daha çok dayanışmaya ihtiyacımız var. Ben oğlumu istiyorum. Fadılımı bıraksınlar, bir kızı var, onu soruyor. Kızı 'Beni babamın yanına götürün' diyor. Biz ona 'Baban çalışıyor' diyoruz. Ama büyümüş, 'Babam çalışmıyor, hapiste tutuluyor' diyor. İki oğlumu öldürdüler, onlar mezarda, Fadılım cezaevinde, biz ise adliye önünde çürüyoruz. 4 kişi bu katliamı yapmadı, sayıları daha kalabalıktı. Vekil de içindeydi. Çocuklarım hastane içinde katledildiğinde, vekil dışarıda ıslık çalıp, alkış tuttu. Çocuklarımın bindiği ambulanslara saldırdılar. Yaralı olanları da öldürmek istediler. Hepsi cezasını çeksin. Bizim yaşadıklarımızdan daha acısını yaşasınlar."

ENMEK: KATLİAM 30'DAN FAZLA KİŞİYLE İŞLENDİ
Şenyaşar ailesinin avukatı Hidayet Enmek ise dosyada yaşanan gelişmeleri Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi. Şenyaşar katliamına ilişkin dava dosyasına yapılan müdahalelere dikkat çeken avukat Hidayet Enmek, ilk müdahalenin aileyi kriminalize etme çabası, ikincisinin ise hastane ve iş yerindeki saldırıların iki ayrı dosyada görülmesi olduğunu söyledi. 4 yıldır hastane dosyasında gizlilik olduğuna işaret eden Enmek, 4 kişinin tutuklanmasının yeterli olmadığını belirterek, "Zira hastanede yapılan katliamda 30'dan fazla kişiden birebir dahil, azmettiren, rol oynadığını biliyoruz" dedi.

Esas faillerin dışarıda olduğunu kaydeden Enmek, AKP'li vekil İbrahim Yıldız'ın 4 yıldır bulunamadığını dile getirdi. Enmek, Fadıl Şenyaşar'ın tutuklanmasının yanlış olduğunu ifade ederek, "Olayın başından sonuna kadar Fadıl Şenyaşar'ın yapmış olduğu bütün eylem, hareketler; kardeşleri ve iş yerlerinde dönük yapılan saldırıyı bertaraf etmeye dönüktür. Bu da TCK'da yer alan meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

'ESAS SORUMLULAR TUTUKLANMADI'
Ailenin adalet nöbetinde dile getirdiği taleplerin hala gerçekleşmediğini söyleyen Enmek, hastanedeki katliamın esas sorumlularının tutuklanmadığını belirtti. "Sadece 4 kişinin tutuklanması bizim yıllardır dile getirdiğimiz hukuka müdahale edildiği kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi" diyen Enmek, 4 yıldır dosyada bir iddianame hazırlanmadığını vurguladı.

22 Nisan'da yapılan gözaltı ve tutuklamaların Şenyaşar ailesinin adalet mücadelesinin bir sonucu olduğunu kaydeden Enmek, son gelişmelerle birlikte yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacaklarını aktardı.

'ADALET NÖBETİ'NE DESTEĞİ BÜYÜTELİM' 
Enmek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nöbet son dönemlerde tarihe yazılan Türkiye'deki en büyük sivil itaatsizlik eylemidir. Bu bir adalet çığlığıdır. Bu konuda adalet talep eden, bunun mücadelesini veren bütün kurum ve kuruluşların tekrardan ailenin yanında olmaları belki davanın seyrini başka bir aşamaya taşıyacaktır. Ailenin talepleri henüz karşılanmadığı için adalet mücadeleleri devam ediyor. Biz aile avukatları olarak bu mücadeleye hukuki yardımımızı devam ettireceğiz. Ailenin devam eden Adalet Nöbeti'ne herkesin destek ziyaretinde bulunması çağrımızı yenileriz."

Şenyaşar ailesi, sosyal medya hesabından ise şu mesajı paylaştı: "Siyasi güç kullanarak, ailemizle ilgili organize bir katliam yapıldığı devlet de kabul etti. Olayda biz kurban seçildik. 3 insanımız şehit oldu. Rehin olarak tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar serbest bırakılsın. Adliye kapısındaki zulüm bitsin..."