1 Ekim 2024 Salı

EMEP: Sel felaketinin nedeni yağma ve rant politikalarıdır

Giresun'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketine ilişkin açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkan Selma Gürkan, "Bu felaketin sorumluları doğayı metalaştırmaya hizmet eden yerel yönetimler ve iktidardır" diye belirtti.

Emek Partisi Genel Başkan Selma Gürkan, Giresun'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Sel sonrası iktidarın açıklamalarının çok bilindik olduğunu ifade eden Gürkan "Onlara göre suçlu ya doğa ya da halk. 33 büyük baraj ve 300'ü aşkın Mikro HES'in kurulduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir yandan dereler kururken diğer yandan sel felakatlerinin yaşanması sanki iktidarın eseri değil. Asıl olarak sermayenin ihtiyacı için düşünülen ve Ordu'dan Sarp'a kadar ulaşan devasa büyüklükteki otoyol yapımında yok edilen ormanların, kurutulan su kaynaklarının sorumluluğu iktidarda değil sanki" dedi.

Özellikle 2009 sonrası ortaya çıkan HES furyasıyla birlikte bölgede sellerin can almaya, kentleri, otoyolları yerle bir etmeye başladığını hatırlatan Gürkan, "Bunun başlıca nedenlerinden biri bölgeye inşa edilen büyük barajlar ve mikro HES'lerin ortaya çıkardığı bölgesel iklim değişimidir. Karadeniz eskiden stabil, düşük yoğunluklu ancak sürekli yağan yağmurlarla ıslanırdı. Bölge, HES'ler ve barajlar sonrası yağış iklimi hızla değişmeye ve yüksek yoğunluklu ancak kısa zaman diliminde yağan yağmurlarla birlikte kuraklıkla bu dönemde tanıştı" diye kaydetti.

DSİ'nin başlattığı dere ıslah çalışmalarında sadece Giresun'da 68 dere 'ıslahı' yapıldığı, bu çalışmalarda dere yataklarının kenarları beton dökülerek daraltıldığını belirten Gürkan, "Dere ıslahı ile kentsel arsalar üretmeyi amaçlayan iktidarın uygulamaları sellerle yerle bir olurken bu dönem içinde yüzlerce ev sulara kapılırken 165 kişi ise yaşamını yitirdi" ifadelerini kullandı.

Danıştay'ın durdurma kararına rağmen durdurulmayan, maden şirketleri için alt yapı çalışması olan Yeşilyol projesi tamamlanırken dahi Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'da toplam 13 bin 722 kilometrekarelik orman, yayla ve meralık alanın madencilik faaliyetine tahsis edildiği, 303 şirkete 1012 adet ruhsat verildiğini vurgulayan Gürkan, Giresun'da yaşanan sel felaketinin yaşanan bu sürecin bir sonucu olduğunu belirtti.

Gürkan, "Bölgede HES'ler nedeniyle derelerde su tükenirken ani ve yüksek miktarda yağan yağmurla birlikte seller ortaya çıktı. İktidarca tüm sorumluluğun üzeri halk suçlanarak kapatılmak isteniyor. Dereli'de olan sel; rant uğruna dere yataklarını yerleşime açan, yol için daraltan politikaların acı sonucudur. HES'lere karşı çıkan, neden yapılmaması gerektiğini tüm açıklığıyla ortaya koyarak yağma ve rant projelerine karşı direnen halkın uyarıları dikkate alınmadığı gibi iktidarın sopasıyla karşılanmıştır" dedi.

Gürkan, "Daha fazla acıların yaşanmamasının yolu bu yağma ve rant düzeninin son bulmasıdır. Tüm bu tablo da sorunun bir sistem sorunu olduğunu göstermektedir. Kapitalizm doğayı metalaştırdı. Bu nedenle kapitalizme ve onun siyasi iktidarlarına karşı mücadele büyütülmedikçe felaketleri yaşamaya devam edeceğiz. Bu felaketin sorumluları doğayı metalaştırmaya hizmet eden yerel yönetimler ve iktidardır" diye kaydetti.