30 Eylül 2024 Pazartesi

EMEP: Ayasofya siyasi malzeme yapılamaz

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, "Ayasofya siyasi bir malzeme olarak kullanılamaz, kullanılmamalıdır" dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, pandemi koşulları altında halkın ekonomik sorunlarının da ağırlaştığı bir zamanda on yıllardır müze olarak kullanılan Ayasofya'nın ibadete açılması hesapsız olmadığını belirtti.

Yazılı açıklama yapan Gürkan, "Siyasi iktidar uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar yüzünden eriyen oy tabanının eriyişini milliyetçi ve muhafazakar refleksleri kışkırtarak durdurmaya çalışmakta ve bunun için de kolay ama anlamı olan semboller üzerinden fetihlere başvurmaktadır. Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önünde diplomatik nezaketten başka engel yoktur ama yapı hayali bir düşmandan, büyük engeller aşılarak geri alınmış gibi davranılmaktadır" denildi.

Her geçen gün artan işsizliğin, yoksulluğun, gençlikteki umutsuzluğun telafisi niyetine girişilen bu 'sözde' fetih iktidarın yerel seçimlerde İstanbul'u kaybetmesiyle ortaya çıkan travmasını da telafi edemeyeceği ifade edilen açıklamada, "İstanbul'un sahibi her zaman içinde yaşayan emekçilerdir ve fethedilemez biçimde onların kalacaktır" diye belirtildi.

Ayasofya'nın yüzlerce yıldır ayakta kalabilmiş sanatsal ve manevi değeri yüksek bir bina olduğu vurgulanan açıklamda, "Onun bir cami olarak ibadete açılmasının Hıristiyan dünyada yaşayan emekçileri incitebileceği göz önünde bulundurulmamıştır. Ama bu kararın arkasından çeşitli devletlerin ve dini kurumların beklenen eleştiri ve protestolarının içeride bir milliyetçi muhafazakar derlenip toparlanma için nasıl kullanılacağının hesaplanmaması söz konusu değildir" diye kaydedildi.

Açıklamada, "Siyasi iktidar meşruiyet yitimine uğramıştır ve zorlanmaktadır Ayasofya düzenlemesi sorunları halkın gözünden saklama çabasından başka bir şey değildir. Dün 'önce Sultanahmet'i doldurun sonra Ayasofya'yı isteyin' diyen Erdoğan'ın bugün çark etmesinin başka izahı yoktur" ifadeleri kullanıldı.

Halklar arasında düşmanlaştırıcı etkide bulunan gerilim politikalarını onaylamadıklarını ve dini hassasiyetlerin konusu olan yapılara karşı özenli davranılmasını bu mekanların kardeşlik ve dayanışma mekanları olarak korunmasında ısrarlı olmaya devam edeceklerine belirten Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, "Ayasofya siyasi bir malzeme olarak kullanılamaz, kullanılmamalıdır" dedi.