23 Eylül 2024 Pazartesi

Emekliler hakları için Ankara'da

İstanbul, İzmir, Adana, Gebze, Samsun'un da aralarında bulunduğu kentlerden Ankara'ya yürüyüş düzenleyen emekliler, Anıtpark'ta miting düzenledi. Bir bakan yardımcısının 125 emeklinin aylığı kadar maaş aldığını vurgulayan emekliler, zamların geri alınması ve maaşlarına insanca yaşanacak düzeyde artık yapılmasını istedi.

Emekliler yürüyüşlerinin ardından Ankara'ya vardı. İstanbul, İzmir, Adana, Samsun'un da aralarında bulunduğu kentlerden dün yola çıkan emekçiler, Anıtpark'ta miting düzenledi.

Emekli aylıkları ve bayram ikramiyelerinin güncellenmesini, zamların geri alınmasını, sağlık hakkının ücretsiz ve erişilebilir olmasını isteyen emekliler, bir bakan yardımcısının 125 emeklinin maaşı kadar maaş aldığını söyleyerek adaletsizliğe dikkat çekti.

Tüm Emekliler Sendikası ve Emekliler Dayanışma Sendikası tarafından düzenlenen yürüyüşün ardından gerçekleştirilen mitingde alana "Zamlar geri alınsın, bu zamlarla yaşanmaz", "Bayram harçlığı değil, yılda dört maaş ek ödeme" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" pankartları asıldı.

Siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de katıldığı mitingde emekliler, "Amacımız haklarımıza sahip çıkmak", "Bayram ikramiyesi bizlere de ödensin", "Bizler bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Bu ayrımcılığı asla kabul etmiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

'YOKSULLUĞU, AÇLIĞI, SEFALETİ YAŞIYORUZ'
Basın metnini okuyan Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz, iktidarın ekonomik, sosyal politikaların etkilerini algı karmaşası ve bilgi kirliliği yaratarak gizlemeye çalıştığını belirterek, "Biz emekliler ülkenin neresinde olursak olalım, kendimizi nasıl tanımlarsak tanımlayalım sorunlarımızın ve nedeninin aynı olduğunu ve uzun süredir hızla kötüye gittiğini görüyoruz. Yoksulluğu, açlığı, sefaleti, dışlanmışlığı yaşıyoruz" dedi.

'İÇTİĞİMİZ HER YUDUMDA, BASTIĞIMIZ HER DÜĞMEDE VERGİ ÖDÜYORUZ'
Emeklilerin bütçede yok sayıldığını, sağlık haklarını kaybettiklerini, şiddet boyutuna varan yoksulluk içinde olduklarını kaydeden Şahbaz, "Açlık sınırının altındaki aylıklar kiraya faturalara gıda ihtiyacına yetmiyor. Aylığımızın yüzde 42'si vergilere gidiyor. İçtiğimiz her yudumda, bastığımız her düğmede vergi ödüyoruz. Banka kredileri, kredi kartları yaşamımızı esir almış durumda. Dört milyon emekli dul ve yetimin aylığı 2 bin 500 lira ve altında. Bununla yaşamaya zorlanırken bir bakan yardımcısı 125 emeklinin aylığını alıyor bir ayda. Buna vicdanınız kurumuş denmezde ne denir" diye konuştu.

Maaşlarının 11 yıldır enflasyon oranında arttırılarak ekonomik güvencelerinin yok edildiğini vurgulayan Şahbaz, aynı prim, gün sayısında çalışan işçi emeklilerinin aylık ve ikramiyeleri arasında eşitsizliğe dikkat çekti. "İntibak yasası" yalanına, EYT'lilerin durumuna işaret eden Şahbaz, "Dul ve yetim aylığı bağlama oranını düşürüp, tercihli hale getirip emekli hakkı sahibi olmamız engellendi. Bugünden kadınların yaşlılıkta yoksul ve güvencesiz olmalarının zemini hazırlandı" diyerek kadınların güvencesizliğine dikkat çekti.

İktidarın emeklileri ve sorunlarını görmeyerek, çözüm üretmediği için Ankara'ya geldiklerini söyleyen Şahbaz, "Kamu emekliliği hakkımızdan asla vazgeçmiyoruz, sorunlarımıza çözüm istiyoruz. İnsanca onurlu bir yaşam için Ankara'dayız. Emekli aylıklarımızın güncellenmesi için, ücretsiz erişilebilir güvenli sağlık hakkımız için, bayram ikramiyelerimizin bayram yaptıracak düzeyde olması için, akaryakıt doğalgaz, elektrik ve temel gıda ürünlerine yapılan zamların geri alınması için Ankara'ya geldik" diye konuştu.