25 Eylül 2024 Çarşamba

Emek ve Özgürlük İttifakı: Gözaltı ve tutuklamalar seçim darbesidir

Pek çok ilde siyasi soykırım operasyonlarıyla Kürtlerin ve sosyalistlerin hedef alınmasına İzmir'den tepki gösteren Emek ve Özgürlük İttifakı, "Seçimlere eşitsiz koşullarda girilmediği, devletin imkanlarının, gücünün muhalefete karşı kullanıldığı, seçim güvenliğinin tehdit edildiği bu süreci demokrasi güçleri olarak kararsızlık göstermeden güçlü şekilde karşılayacağız" dedi.

Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan operasyonda aralarında gazeteci, hukukçu ve siyasetçilerin gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) yönelik 8 ilde siyasi soykırım operasyonu düzenlendi. Aralarında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları Burcu Ayyıldız, Müslüm Koyun ve Meryem Yıldırım'ın da olduğu 23 kişi gözaltına alındı. Gözaltı saldırısı İzmir'de Karşıyaka İskelesinde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Kemal Bülbül, Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcileri, Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adaylarının ve çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada Emek ve Özgürlük İttifakı imzasıyla ‘Gözaltı ve tutuklamalar seçim darbesidir, geçit vermeyeceğiz' pankartı açıldı. 

KEMALBAY: HALKLAR SİZİ TARİHİN ÇÖP SEPETİNE GÖNDERECEK
İlk olarak söz verilen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay AKP iktidarının seçimlerde kaybedeceğini anladığı için bu saldırıları gerçekleştirdiğini vurguladı. İktidarın seçimi kriminalize ederek suç işlediğini belirten Kemalbay, "Seçimlere eşitsiz koşullarda girilmediği, devletin imkanlarının, gücünün muhalefete karşı kullanıldığı, seçim güvenliğinin tehdit edildiği bu süreci demokrasi güçleri olarak kararsızlık göstermeden güçlü şekilde karşılayacağız. Tek adam rejimi, ne yaparsanız yapın halklar sizi tarihin çöp sepetine gönderiyor, hiçbir çabanız çözüm vermeyecek, çünkü halk faşizmle yönetilmek istemiyor" dedi.

Yeni yaşamı kurmak için daha azimli olacaklarını belirten Kemalbay, sadece Kürtler, Aleviler, sosyalistler için değil tüm Türkiye halkları için yaşanabilir Türkiye'yi kurmak üzere mücadele edeceklerini ifade etti.

BÜLBÜL: HODRİ MEYDAN
İktidar partilerinin seçime müdahale ettiklerini dile getiren HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül İç İşleri Bakanına seslenerek "Hodri meydan, söke söke 100 aşkın vekille parlamentoya gireceğiz. Bir oy Kemal Kılıçdaroğlu'na, bir oy Yeşil Sol'a. Arkana polisi almadan gel. Sen de kültür bilinç yok, siyasi seviye de yok. Bu kadar tekçi inkarcı olanlar bize düşmanlık yapıyorsunuz ama düşmanlık kaliteniz de yok. Oysa biz kimseye düşman demedik, kimseyi kırmak istemedik. Bir Alevi yol erkan hizmetçisiyim. Hacı Bektaş'ın, Seyit Rıza'nın, Hallac-ı Mansur'un torunuyum, Börklüce Mustafa'nın Torlak Kemal'in yol erbabıyım. Hodri meydan. Ege'de idam edilen Torlak Kemaller adına ant olsun ki sizi silip süpüreceğiz. Ancak yargılarken sizin gibi adaletten bihaber olmayacağız insan haklarını size tanıyacağız. Valinize, emniyet müdürünüze söyleyin suç işliyorsunuz" şeklinde konuştu.

UYAR: HALKIN ÖRGÜTLÜ GÜCÜYLE TEK ADAMI GÖNDERECEĞİZ
Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar da gözaltıların seçime yönelik olduğunu belirterek "Soylu dedi ya 14 Mayıs bir darbe girişimidir, 14 Mayısta yenileceklerini anlayanlar, halkın onları göndereceğini anlayanlar, seçimi yerlere göklere sığdıramayanlar şimdi darbe olarak adlandırıyorlar. Bütün bu çırpınışlar sandıktan tekrar çıkabilmek için, hile ile baskı ile tutuklamalarla. Ama biz halkın örgütlü gücüyle o gün halkın iradesinin sandıktan çıkması için elimizden geleni yapacağız. Bu tek adam yönetimini gönderinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye ifade etti.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) sözcüsü Mizgin Sümbül ise iktidarın kaybedince devrimcilere saldırdığını belirterek halkın tekçi, baskıcı iktidarı göndermek istediğini kaydetti ve eşit ve özgür dünyayı birlikte kuracaklarını dile getirdi.

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İzmir İl örgütü adına konuşan Didar Gül ise iktidarın tarihin çöp sepetine göndereceklerini belirterek tüm devrimci, yurtseverleri cezaevinden çıkaracaklarını ve 14 Mayıs günü tüm suçların hesabını soracaklarını ifade etti.  

Açıklamada sık sık "Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.