25 Eylül 2024 Çarşamba

'Elçi'nin katline giden yol burada başladı'

İstanbul'daki meslektaşları, katledilişinin 4. yılında Tahir Elçi'yi Bakırköy Adliyesi önünde andı. Elçi'nin katledilişinin yolunun, Bakırköy Savcılığı tarafından açılan soruşturma olduğuna dikkat çeken avukatlar, "Ezilen bir halkın başı dik ve onurlu hukukçusu olan Elçi'yi asla unutmayacağız" dedi.
 

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır'da Dört Ayaklı Minare'nin önünde katledilişinin 4. yılında, İstanbul'da anıldı. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), Katılımcı Avukatlar Grubu (KAG), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) Bakırköy Adliyesi önünde anma gerçekleştirdi. Anmaya, Fransa Barolar Birliği ile Dünya Tehlikedeki Avukatları İzleme Örgütü temsilcileri de katıldı.  

'ELÇİ'NİN ÖLÜMÜNE GİDEN YOL AÇILAN SORUŞTURMA İLE BAŞLADI'
Açıklama yapan Avukat Several Ballıkaya, bütün ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine adamış Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin göz göre göre öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçtiğini hatırlattı. Ballıkaya, "Katıldığı bir televizyon programında, fikirlerinin resmi siyasal ideoloji ile bağdaşmaması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız bir soruşturmanın şüphelisi konumuna getirilen, daha sonra hukuka aykırı bir şekilde hakkında yakalama kararı çıkarılan Tahir Elçi'nin katledilmesine giden yolun da bu soruşturma süreciyle başladığını gördük" dedi.

GERİDE KALAN 4 YILDA AVUKATLARA YÖNELİK SALDIRILAR SÜRDÜ
Ballıkaya, OHAL döneminde yeni bir rejim inşa edildiğinin altını çizdi ve avukatlık mesleğine yönelik saldırılara dikkat çekti: "Geride kalan dört yıl içerisinde, meslektaşımızın bugün aramızda olmayışının siyasal sorumluları; savaş politikasında derinleşirken, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlediler. Rejim, avukatlara ve avukatlık mesleğine dönük; siyasal, ekonomik tüm ideolojik saldırılarını hayata geçirdi. Avukatlar olarak hakkımızda açılan sayısız davalarla, müdafi kısıtlılığı, gözaltı ve tutuklama politikalarıyla karşı karşıya kaldık. Pek çok arkadaşımız mesleğini icra edemez hale gelirken, pek çok arkadaşımız da objektif delillerden yoksun bir şekilde aylarca tutuklu kalmaktadır. Pek çok meslektaşımız hakkında da onlarca yılı bulan hapis cezalarına hükmedilmiştir. Stajyer avukat meslektaşlarımızı haklarında devam eden soruşturma ya da dava olduğu gerekçesiyle avukatlık ruhsalları verilmemekte, adeta hukuk fakültesinde mesleğe hazırlanan öğrencilerden, yaşamı sorgulamamaları, itirazlarını dile getirmemeleri, demokratik haklarını kullanmaktan imtina etmeleri dayatılmaktadır."

'TBB HAKİM SİYASAL ANLAYIŞIN YÜRÜTÜCÜ POZİSYONUNA GELDİ'
Toplumun hukuki sorunlarından Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) sorumlu olduğunu hatırlatan Ballıkaya, TBB'nin bu sorumluluğunu yerine getirmesi bir yana, hakim siyasal anlayışın bizzat yürütücüsü pozisyonuna geldiğine dikkat çekti. Ballıkaya, olağanüstü genel kurul çağrılarının da TBB yönetimi ve Feyzioğlu tarafından hukuksuz bir şeklide reddedildiğini anımsattı.

'FAİLLERİN TESPİT EDİLMEMESİ YARGININ MOTİVASYONUNU ORTAYA ÇIKARMAKTADIR'
Elçi'nin katledilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada hala yol alınmadığına dikkat çeken Ballıkaya, Diyarbakır Barosu tarafından hazırlatılan uzman raporlarına rağmen katliamın tek bir failinin dahi bugüne kadar tespit edilmemiş olmasının, yargının katliamı aydınlatma konusunda nasıl bir motivasyon içerisinde olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

'SAVAŞI DEĞİL BARIŞI ESAS ALAN HUKUKÇULARIZ'
Ballıkaya, "Savaşı değil barışı esas olan hukukçularız" dedi ve ekledi: "Toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz. Tahir Elçi'yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız."

SEVİMLİ: HESABINI SORACAĞIZ
Ardından ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Güçlü Sevimli, konuştu. Elçi'nin hayatını hak ve özgürlük mücadelesiyle geçirdiğini kaydeden Sevim, "Kendisinden önce bu mücadeleyi vermiş olan kişilerin uğradığı sonuca uğradı. Tahir abi bugüne kadar ortaya koyduğu mücadeleyle nasıl bir insan olduğunu gösterdi ve bu sebeple katledildi" diye belirtti.

Sevimli, sözlerini şöyle tamamladı: "Avukat olarak katledilişinin hesabını sormaya devam edeceğiz. Sorumluların cezalandırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz." 

'İDEALLERİ İÇİN SAVAŞAN VE HAYATINI ORTAYA KOYAN BİR MESLEKTAŞIMIZDI'
Fransa Barolar Birliği'nden Maryvonne Lozachmeur, Elçi'nin katledilmesinden dolayı üzüntülerini dile getirdi. Lozachmeur, "Demokratik bir toplumda avukatların temel görevi insan haklarını korumak. Tahir Elçi'yi şahsen tanırdık, kendisi idealleri için savaşan ve gerektiğinde hayatını ortaya koyan bir meslektaşımızdı ki bunu 'savunma' için yaptı. Tahir Elçi, her şeyden önce bütün dünya avukatları için model olacaktır."

'BURADAKİ YARGILAMALAR ABSÜRT'
Dünya  Tehlikedeki Avukatları İzleme Örgütü'nden Rachel Saada, yıllardır Türkiye'ye avukatların yargılandığı davaları takip etmek için geldiklerini belirterek, "Buradaki mücadeleyi görüyoruz ve her zaman burada sizinle olacağız. Yaptıklarımızla az da olsa, buradaki meslektaşlarımızı korumaya çalışıyoruz. Korumamızın sebebi, buradaki yargılama absürt, delil yok ve gerçek yargılamadan bahsedilemez" diye konuştu.