1 Ekim 2024 Salı

Ekonomi için önlemler gevşetildi, vakalar artmaya başladı

Önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte gündelik hayatı normalleştiren Avrupa'da koronavirüs vakalarında artış görülüyor. Polonya, Almanya, Fransa ve İspanya'da günlük enfekte oranı önlemlerin gevşetildiği günler seviyesine yükseldi.

Koronavirüsü salgınında küresel ölçekte vaka sayısı 21 milyona dayanırken, Covid-19'a bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısı da 747 bini geçmiş durumda.

Türkiye'de 4 Ağustos'tan bu yana vaka sayıları 1000'in altına altına düşmüyor. Avrupa'da da vakalarda hızlı artış var.

TÜRKİYE'DE 30 HAZİRAN'DAN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE
Dün açıklanan verilere göre 1212 yeni vaka, 30 Haziran'dan bu yana en yüksek sayı. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 30 Haziran'da Türkiye'de 1302 koronavirüsü vakası tespit edilmiş, 1 Temmuz'da ise bu sayı 1198'e inmişti.

Resmi açıklamalara göre Türkiye'de toplam vaka sayısı 244.392'e ulaşırken, hayatını kaybedenlerin toplam sayısı da 5.891'e yükseldi. Dünkü test sayısı 67,237, iyileşen sayısı 934 oldu.

Türkiye'de ilk resmi açıklamanın yapıldığı 11 Mart'ta önlemler adına kısıtlamalar yapılmış yeni vaka sayıları 800'lere inmişti. Sermayedarın çıkarı için önlemler hızla gevşetilmiş, başta AVM'ler olmak üzere halkın yoğun temas halinde olduğu alanlarda kısıtlamalara son erildi. Erdoğan'ın 'yeni normal' olarak tarif ettiği 1 Haziran'dan itibaren ise kısıtlamalar aşamalı bir şekilde gevşetilmişti. 

Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen Ayasofya'nın ibadete açıldığı 24 Temmuz'da farklı kentlerden 350 bin kişi açılışa katılmış, bayram tatilinin de gelmesiyle birlikte vaka sayılarında yeniden yükseliş görülmüştü.

Resmi olarak kabul edilmese de pek çok ilde çok sayıda hastanenin yoğun bakım üniteleri dolu. Hasta kabulü yerine evlerde tedavi yapılıyor. 

AVRUPA'DA YENİDEN YÜKSELİYOR
Koronavirüsü salgınına karşı sıkı önlemler alarak koronavirüsü salgınından Avrupa'daki diğer ülkelere göre daha az etkilenen Almanya'da son 3 ayın en yüksek günlük vaka artışı yaşandı. Almanya'da son 24 saat içerisinde 1200'den fazla insanın Covid-19 testi pozitif çıktı.

Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, bu artışın arkasındaki sebeplerden birinin tatilden dönen Almanlar olduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanı Spahn, "Koronavirüsü bulaşan insanların ortalama yaşı giderek düşüyor. Yeni enfeksiyonlarda çok sayıda genç insan görmeye başladık" ifadesini kullandı.

Fransa'da son 24 saatte 2 bin 524 kişi enfekte olurken, bu sayı Mayıs ayında yasakların kaldırıldığı ülkede o dönemden beri en yüksek artış olarak kayıtlara geçti. Fransa'da toplam vaka sayısı 206.696.

Avrupa'da salgından en çok etkilenen ülkeler arasında olan İspanya'da önceki gün 1418 kişide virüs tespit edildi. İspanya, toplam vaka sayısında 10'uncu sırada.

Yunanistan'da vaka sayısı 6 binler düzeyinde. Ancak yaz mevsimi ve turizm nedeniyle vakalarda artış görülüyor. Bazı turistlik bölgelerde yasaklama ve kısıtlamalar getiriliyor. 

İki ay önce kısıtlamaları kaldıran Ukrayna'da bugün yapılan açıklamaya göre 1592 kişi enfekte oldu. Bu artışın son 2 ayın en yüksek seviye.