23 Eylül 2024 Pazartesi

Eğitim-Sen: YÖK kadınların kazanımlarını gasp etmek istiyor

Eğitim-Sen, YÖK Başkanı Saraç'ın toplumsal cinsiyeti hedef alan açıklaması tepki gösterdi, kadınların kazanımlarının gasp edilemeceğini vurguladı.
Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreterliği, YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan açıklamasına dair sendika genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy Tekdemir, KESK Mali Sekreteri Elif Çuhadar ve SES Kadın Sekreteri Selma Atabey de katıldı.
 
Basın metnini okuyan Eğitim-Sen Kadın Sekteri Derya Yulcu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin devletin gündemine girme sebebinin kadınların yürüttüğü mücadeleler olduğunu belirtti. Türkiye'nin 1985 yılında Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW), 2011 yılında İstanbul Sözleşmesi'ni imzaladığını anımsatan Yulcu, "Bu sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin, kadın hareketinin yürüttüğü mücadelenin, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın cinayetleri konusunda oluşturulan muhalefetin ve o dönemde yaşanan Özgecan Aslan cinayetinin ülke çapında yarattığı büyük tepkinin etkisi ile 2015'te YÖK, bütün bileşenlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hareket etme taahhüdünde bulunmuştu. Bu taahhüt çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılması, 'toplumsal cinsiyet eşitliği' derslerinin müfredata eklenmesi, kampüslerde cinsel saldırı ve tacizle mücadele edilmesi, kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezlerinin açılması gibi düzenlemeler yapılmıştı" dedi.
 
Böylelikle YÖK'ün "Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Komisyonu" tarafından hazırladığını kaydeden Yulcu, YÖK'ün toplumsal cinsiyeti gündeme alma sebebinin kadınların yürttüğü mücadele olduğunu vurguladı. MEB ve YÖK'ün kendi cinsiyetçi politikaları ile kadınların kazanımlarını gasp etmeye çalıştığını işaret eden Yulcu, sözlerine şöyle devam etti: "Eğitim- Sen olarak; kısa süre önce Yükseköğretim Kurulu web sayfasından kaldırılan belgenin dayanaklarını ve ilkelerini kamuoyuna duyurmaya ve yaygınlaştırmaya, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesini güçlendirmeye, akademide cinsiyetçi, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan karanlığın katlettiği Ceren Damarlar'ın sesi olmaya, okullarda, kürsülerde toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatmaya, eşitlik ve özgürlük mücadelemize devam edeceğiz. Eşitlik ve özgürlük düşlerimiz 'mütenasip' karanlığınıza sığmaz."