1 Ekim 2024 Salı

Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilsin

Eğitim Sen Diyarbakırv ve Adıyaman Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında yayımlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları" yönetmeliğine tepki göstererek, getirilen uygulamaların öğretmenlik mesleğinde sorunları derinleştireceğine dikkat çekti.

Eğitim-Sen Diyarbakır ve Adıyaman Şubesi, 3 Şubat 2022'de mecliste kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yayınlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları" yönetmeliğine tepki gösterdi.

Eğitim Sen Diyabakır Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan eylemde, "Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen öğretmenlik meslek kanunu geri çekilsin" pankartı açıldı.

Eylemde konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eğitim emekçilerinin kariyer basamakları üzerinden ayrıştırıldığını söyledi. 

Adaylık sınavının kaldırılmasının ve yerine MEB bünyesinde kurulacak bir komisyon getirilmesinin şaibeli ve adaletsiz uygulamaları kaçınılmaz kılacağını ifade eden Güneş, "Yapılması gereken Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanması, öğretmenleri ayrıştıran ve 'eşit işe eşit ücret' ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir" dedi. Meslek kanununun çözüm getirmek yerine sorunları derinleştireceğini dile getiren Güneş, meslek kanununa karşı mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Açıklama "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganıyla son buldu. 

ADIYAMAN
Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi de, yürürlüğe yeni giren Öğretmen Meslek Kanunu hakkında Demokrasi Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, ilde bulunan demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sendikalı katıldı. Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, kanunun sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik olduğunu ve dar bir çerçevede düzenlendiğini belirtti.

Özel sektörde çalışan öğretmenlere yazılı sınava katılma hakkı tanınmasına dair yapılan düzenlemenin mevcut eksiklikleri gidermediğini söyleyen Demir, "ÖMK ve yönetmelik içerik olarak son derece sığ ve yetersizdir. Eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almayan bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Eğitim emekçilerini kariyer basamakları üzerinden ayrıştırarak bölen ve 'eşit işe eşit ücret' ilkesine aykırı bir içerikte hazırlanan ÖMK ve yönetmelik düzenlemesinin eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana daha da karmaşık hale getirdiği açıktır" diye konuştu.

Demir son olarak uygulamaya derhal son verilmesi çağrısında bulundu.