1 Ekim 2024 Salı

Eğitim-Sen: MEB piyasacı, gerici anlayışından vazgeçmelidir

Eğitim-Sen, MEB'in ders kitapları ve yardımcı kaynak kitaplarının hazırlanışı, basımı ve dağıtımı konusunda sermaye yanlısı ve gerici tavrını eleştirdi, şeffaf ve objektif davranılması gerektiğini vurguladı.

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ders kitapları ve yardımcı kaynak kitaplarının basımı sürecine ilişkin açıklama yayınladı. İktidarın, ders ve yardımcı kaynak kitaplarını kendi ideolojisini yayma aracı olarak kullandığına dikkat çekilen açıklamada, ders kitaplarındaki ırkçı, gerici ve cinsiyetçi içeriklerin bunun somut örneği olduğu kaydedildi.

Öte yandan ders kitapları ve yardımcı eğitim materyallerinin ticari bir ürün olarak ele alındığı ifade edilerek, "MEB'in görevi eğitim sistemini sınav merkezli olmaktan uzaklaştırmak iken, sınavlara hazırlık amacıyla yardımcı kaynak kitap bastırması önemli bir çelişkidir" denildi.

Açıklamada, ders kitaplarının yıllardır piyasacı-muhafazakar ideolojinin beklentilerine göre hazırlandığına işaret edilerek, ders kitaplarının basım ve dağıtımı sürecinde kullanılan kamu kaynaklarının özel sektöre devredildiği dile getirildi.

"Her fırsatta israftan kaçınılması gerektiğini söyleyen siyasi kadroların, ders kitapları ve yardımcı kaynak kitaplarının basımı üzerinden kamu kaynaklarını özel çıkar sahiplerine rant olarak dağıtmak istediği anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanılan açıklamada, milyonlarca kitabın ihale sürecinin açık ve şeffaf yürütülmediğine dikkat çekildi.

Özellikle son yirmi yılda eğitim alanının hızla ticarileştirildiği ve kamusal eğitim hakkının yok sayıldığı kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Eğitimin kamusal niteliğini ortadan kaldıran uygulamaları hayata geçirenlerin, ders kitaplarının ve yardımcı kaynak kitapların ücretsiz dağıtılması söz konusu olunca bir anda kamusal politikaları terk etmesinin altında, bu kitapların seçimi, basımı ve dağıtımı üzerinden özel sektöre ve yandaş firmalara rant ya da fayda sağlamanın yattığı görülmektedir. Eğitim-Sen olarak MEB'e önerimiz, ücretsiz kitap ihaleleri, basımı ve dağıtımı sürecini başından sonuna şeffaf bir şekilde yürütmesidir. MEB, tüm kitapların hazırlanmasını objektif kriterlerle çalışan bilimsel kurulların denetiminde ve kontrolünde yürütmelidir."