1 Ekim 2024 Salı

Eğitim Sen: İstismar faillerinin aklanmasına izin vermeyeceğiz

İzmir'de bir ortaokulda 8 öğrenciye cinsel istismar uygulayan matematik öğretmeninin tutuksuz yargılanmasına tepki gösteren Eğitim Sen, karar duruşması öncesi siyasi iktidarın cezasızlık politikalarına karşı faillerin aklanmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

2019 yılının Kasım ayında İzmir'in Dikili ilçesindeki Çandarlı Mehmet Dilsiz Ortaokulu'nda 8 öğrenciye cinsel istismarda bulunan matematik öğretmeni E.S., görevden alınarak tutuklandı. Sonrasında Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dördüncü duruşmasında "delil yetersizliği" gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan failin yargılandığı davanın karar duruşması, bugün görülecek.

FAİL 'DELİL YETERSİZLİĞİ' GEREKÇESİYLE SERBEST BIRAKILDI
Eğitim Sen, dava sürecine ilişkin bir açıklama yayınlayarak, süreç boyunca mağdur çocukların ailelerinin tehdit edildiğini, davadaki tanıkların beyanlarını geri çekilmesi konusunda baskıya maruz kaldığını aktardı. Failin tahliye edildiği duruşma sonrası avukatların tekrar tutuklanması yönündeki taleplerinin reddedildiğine işaret eden Eğitim Sen, istismar faillerinin aklanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Kadına ve çocuğa yönelik baskı, şiddet ve istismarın yoğun biçimde devam ettiği ve çocuklara yönelik cinsel istismar haberlerine her gün bir yenisinin eklendiği belirtilen açıklamada, failin "delil yetersizliği" gerekçe gösterilerek tahliye edilmesi eleştirildi.

'SİYASİ İKTİDAR FAİLLERİ KORUMAYI AMAÇLIYOR'
Yapılan açıklamada, çocuğa karşı cinsel istismar suçlarında somut delil etmenin zorluğuna dikkat çekilerek, bu tip suçların mağdurun yalnız olduğu alanlarda işlendiği ve bu nedenle mağdurun beyanının esas alınması gerektiği kaydedildi. Aksi durumda mağdurların şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, soruşturmanın etkin yürütülmesine ve faillerin gerekli cezayı almasına engel olduğu dile getirildi.

"Siyasi iktidarın şiddet ve istismar faillerinin elini kolaylaştıran yasal düzenlemeleri ve özellikle kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismardan yargılanan devlet memurlarını koruyan ve cezasız bırakan yargı kararları, toplumun her geçen gün adalete güvenini daha da zedelemekte, mağduriyetleri derinleştirmektedir" ifadeleri kullanılan açıklamada, eğitimci kimliğini kullanarak suç işleyen faile karşı mağdur öğrencilerin yanında olunduğu vurgulandı. 

'CİNSEL İSTİSMAR SUÇLARININ OLAĞANLAŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Kadını ve çocuğu her türlü şiddete karşı korumayı hükmeden uluslararası sözleşmelerde tanımlanmış tedbir, önlem ve sorumluluklar ile Türk Ceza Kanunu'nun kadını ve çocuğu koruyan yasa hükümleri derhal uygulanmalı, faillerin cesaret aldığı yargı kararlarına bir yenisi daha eklenmemelidir. Sendikamız kadınların ve çocukların haklarına yönelik her türlü müdahaleye karşı kararlılıkla mücadelesini sürdürecek, cinsel istismar suçlarının olağanlaştırılmasına izin vermeyecektir."