23 Eylül 2024 Pazartesi

Eğitim Sen: Herkese insanca yaşayacak ücret

Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube, Gaziosmanpaşa'da yaptığı eylemle yaşanan hayat pahalılığına dikkat çekerek emekçilerin maaşlarının enflasyonla orantılı şekilde arttırılmasını istedi. 

Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şubesi, Gaziosmanpaşa Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasıyla artan hayat pahalılığı karşısında zamların geri alınması çağrısı yaptı. "Zamlar geri çekilsin. Enerji şirketleri kamulaştırılsın. Herkese insanca yaşayacak ücret" pankartının açıldığı eyleme halk da ilgi gösterdi.

"Savaşa değil eğitime bütçe", "Zamlara pahalılığa son", "Gelirde adalet vergide adalet" dövizlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını okuyan Yurttaş Yıldırım, asgari ücretin açlık, öğretmen maaşlarının ise yoksulluk sınırı altında kaldığını belirterek, temel ihtiyaç maddeleri ve su, elektrik, doğalgaz hizmetlerinde kısa sürede meydana gelen yüksek fiyat artışına dikkat çekti. Geçinmenin imkansız hale geldiğini söyleyen Yıldırım, TÜİK verilerinin dahi yüksekliğine işaret etti ve gerçek enflasyonun daha da yüksek olduğunu kaydetti.

"Enerji ve akaryakıt alanında yaşanan artışlar suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalar gibi ulaşımdan gıda ürünlerine, meyve ve sebzeden temel tüketim maddelerine kadar her alana yansımaktadır" ifadelerini kullanan Yıldırım, halkın ısınma ve beslenme arasında bir tercih yapmaya zorlandığını dile getirdi. Yıldırım, sürekli artan enflasyon karşısında maaşlarının günden güne eridiğini belirterek, yapılan ücret artışlarının yetersizliğini eleştirdi.

İktidarın enerjide özelleştirme politikalarının ise bir avuç azınlığın çıkarlarını temel aldığını söyleyen Yıldırım, "Türkiye'de enerji alanı, dışa bağımlılığın ve özelleştirme soygunun en derin yaşandığı alan olarak öne çıkmaktadır. Tüm bunlar bir kaç dağıtım şirketi ve enerji şirketinin çıkarının 84 milyonun çıkarının üzerinde tutulmasının, yıllardır süren özelleştirme talanının sonucudur. Özelleştirmeler,  bir avuç patron ve onların iktidardaki temsilcileri tarafından halkın kaynaklarına, halkın geleceğine açılmış savaştır" dedi.

Siyasi iktidarın yıllardır sürdürdüğü sermaye yanlısı ve emek düşmanı politikaların bedelini emekçilerin ödediğini vurgulayan Yıldırım, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Tüm tüketim maddelerine gelen zamların geri alınması.
🔹 Tüm enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması.
🔹 Ulaşım, su gibi temel kamu hizmetleri üzerindeki ağır maliyetleri oluşturan elektrik ve akaryakıttan, ÖTV ve KDV'nin sıfırlanması.
🔹 Temel tüketim maddelerindeki KDV'nin tamamen kaldırılması.
🔹 Eğitim emekçileri açısından hükmü kalmamış TİS'in yenilenerek yaşanılan gerçek enflasyon oranında enflasyon farklarının 3 ayda bir maaşlara yansıtılması."

KAMUOYUNA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Yıldırım, "Bizler eğitim emekçileri-öğretmenler olarak ‘mutsuz bir halkın mutlu öğretmenleri' olmayacağız" diyerek mücadelelerinin sadece ekonomik-özlük hakları için değil eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için olduğunu vurguladı. Yıldırım, tüm halkı mücadeleye omuz vermeye çağırdı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısına da değinen Yıldırım, "Bölgede ve dünyada barışın yolu emperyalist saldırganlık,  savaş ve işgal politikalarına karşı dünya emekçilerinin birleşik barış mücadelesinden geçmektedir" ifadelerini kullandı. 

Eylem, "Yaşasın, iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri çekilsin" ve "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganlarıyla son buldu.